10 hemmeligheder i Paris

Du har allerede set Eiffeltårnet, Triumfbuen og Louvre. Men hvad med den erotiske hoveddør eller Paris’ svar på Kartoffelrækkerne i København?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Paris er verdens største turistmagnet, og mennesker fra nær og fjern flokkes om byens mange attraktioner og vartegn. Her er en guide til byens mindste attraktioner, hvor du slipper for kødranden af mennesker og får byens charme ind under huden.

Næste: Den erotiske hoveddør

Guiden er ikke nødvendigvis en opfordring til at opsøge nævnte steder, men nærmere en opfordring til at finde dine egne hemmelige attraktioner i en storby, der har så meget andet at byde på end Eiffeltårnet og Mona Lisas gådefulde smil. Så snup en billig bycykel og dyk ned i detaljerne.

1 - Den oversete falafel
Så står hele verden på hovedet, fordi en eller anden musiker har sagt, at l’As du Falafel er verdens bedste falafelsted. Bevares, Lenny Kravitz kan sikkert godt kende en god falafel fra en dårlig, men faktum er, at nu til dags er l’As altid 100 procent overrendt at turister, der stoler blindt på, at Lenny er falafelspecialist, bare fordi han spiller en funky guitar. Lyt til et godt råd: Lidt længere nede af rue des Rosiers i nummer 54 hos Rami og Hanna, står de mere lokalkendte i en væsentligt kortere kø til en ydmyg biks, der serverer en storslået falafel, med mindre stjernedrys. Og hvis du mener, at du i Danmark har fået de falafler, du skulle have, og har og kedet dig med deres karakteristiske smag af ingenting og chili-og-hvidløg, så giv det lige en sidste chance. En falafel i rue des Rosiers har intet at gøre med Vesterbrogade i København en fredag nat. Bare spørg Cyrus og Anouk, der bor lige rundt om hjørnet, og som endnu engang brugte deres eftermiddag i en stille Marais-gyde til at nyde godt selskab og lidt falafellykke. Vi fangede dem desværre først, da de slog mave, men de var glade.

Rami et Hanna, 54, rue des Rosiers, 4. arr.
 
2 - Den filantropiske alkymist
Der har været tvivl om, hvilket hus, der med rette kunne kalde sig det ældste i Paris. Indtil 1979 troede man, at det var et middelalderligt udseende hus i Rue Volta, men så fandt en historiker ud af, at det var væsentligt yngre, end det gav sig ud for at være. Den nye vinder af titlen blev derefter Nicolas Flamels 602 år gamle bygning i det 3. arrondisement. Myten fortæller, at det med hjælp fra en ældgammel jødisk bog og noget kabala-mystik lykkedes boghandleren Flamel at lave kviksølv om til guld, og han nævnes faktisk i bogen om Harry Potter og de Vises Sten. Om du nu vil tro på, at han fik held med alkymien, er op til dig, men sikkert er det, at boghandleren på et tidspunkt kom til penge, men primært brugte sin rigdom på at hjælpe de fattigste. Blandt andet fik han bygget dette hus og lod landarbejdere og torvehandlere bo gratis. Eneste krav, der blev stillet til dem, var, ifølge skriften på væggen, et dagligt Fadervor og Ave Maria ud fra devisen »bed og arbejd«, ora et labora, som der også står på det gamle hus.

51, rue de Montmorency, 4. arr.
 
3 - Den der lever skjult
Byen dytter og skramler, og franskmændene råber og fylder. Efter en hel dag på valsen kan det være rart at gå til ro i en oase som Hidden Hotel. Stedet åbnede for små tre måneder siden, og det emmer af ro og balance. Rå naturmaterialer og nedtonet, men varmt og hyggeligt design går igen alle steder. Grove træplanker på væggene, lune trægulve, sengelinned i hør og muligvis de lækreste senge i byen. Man skulle være et skarn, hvis man ikke vågnede veludhvilet efter en nat på Hidden. Og som om den stille luksus i indretningen ikke er mere end rigeligt til at gøre glad, så serverer hotellet til deres lækre morgenbuffet en veldrejet kop kaffe. Og det kan af uvisse årsager ellers være svært at finde i Paris. Bed om et værelse mod gaden. Der er ikke meget larm og gaden er så hyggelig at se på. Romantisk, roligt, godt.

28, rue de l’arc de Triomphe, 17. arr., www.hidden-hotel.com

Næste: Den erotiske hoveddør