Guide til jul i Firenze

I Italiens kulturelle hovedstad Firenze er der langt til Disney-julelooket. Her er tre uundgåelige, hvis du holder jul i renæssancens fødeby.

Umiddelbart forbinder de færreste af os Firenze med juleferie. Men der er faktisk rigtig hyggeligt og masser af julestemning i den italienske by, vi normalt kender som en turistvrimlende sommerferieby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Julie Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Juleindkøb i Mercato Centrale

Hvad: Mercato Centrale
Hvor: Piazza del Mercato Centrale
Hvordan: Åbent hverdage kl. 7-15. Lukket 25. december og i weekender.

Tænk brunkager, pebernødder, risengrød og ris a la mande. Og byt det så ud med Cantuccini (de tørre kager, som man dypper i dessertvinen »vino santo«), bistecca fiorentina, panforte og den uundværlige italienske julekage – torta di natale.

Hvor de danske traditioner bestemt ikke er at kimse af,  er der alligevel noget helt særligt ved deres italienske ækvivalent, herunder ikke mindst det italienske julekøkken. Og det er maden, som man bør fokusere på som det første, hvis julen skal holdes i Italiens kulturhovedstad.

Alle madindkøb i Firenze bør som udgangspunkt altid starte i den lokale engroshandler Mercato Centrale, som ligger i hjertet af byen. Foruden at have langt de billigste råvarer sammenlignet med andre indkøbsmuligheder i byens centrum, oser Mercato Centrale af alle de adjektiver, som de fleste ønsker at pryde deres madindkøb med.

Markedshallerne har bibeholdt deres autencititet, og det er stadig her, man finder de lokale slagtere, vindyrkere, og fiskehandlere, som alle i deres boder sælger egne varer, og deres primære kundekreds er stadig italienske husmødre og Firenzes mange restauranter. Når du handler i Mercato Centrale er du med andre ord i særdeles godt lokalt selskab  – samtidig med, at du shopper kvalitetsjulemad.
Det faktum, at turisterne har opdaget Mercato Centrale, gør faktisk ikke så meget. Forhandlerne er nemlig ligeglade, og har bibeholdt deres rutiner. For dem er det hverdag, og derfor forhandler du stadig prisen på oksestegen med slagteren direkte (tip: Kan du charme ham med et par italienske gloser, er det altid en fordel for prisen), ligesom du selvfølgelig stadig skal smage vinen på traditionel vis hos vinhandleren, inden du vælger den rette til julemenuen.

Et besøg i Mercato Centrale er med andre ord langt mere end blot et indkøb – og du bør som tommelfingerregel afsætte minimum to timer for at få fuld glæde af besøget.
Og skulle du miste pusten undervejs, er der er kaffe- og sandwichbarer inde i selve markedshallerne, som altid er fornøjelige steder at sidde og hvile benene, imens markedsmyldret udspiller sig.

 

Midnatsgudstjeneste i Il Duomo

Hvad: Julegudstjenester
Hvordan: Firenzes turistinformation (Via Cavour) har en liste med tidspunkt for julegudstjenester (inkl. dem på engelsk)
Info: firenzeturismo.it, duomofirenze.it

Hvor julen hos mange danskere starter allerede om dagen 24. december, starter den først selve julenat for de katolske italienere.
Når indkøbene er overstået, og julemiddagen både tilberedt og konsumeret, bevæger man sig derfor ikke i seng eller for den sags skyld rundt om juletræet. Nej, man bevæger sig til midnatsgudstjeneste.

Midnatsgudstjenesten er for italienerne langt meget mere end blot en gudstjeneste. Det er et forsamlingssted, hvor man mødes med bekendte, venner og fjernere familiemedlemmer. Af samme grund er selve gudstjenesten heller ikke af den rolige slags messer, som vi kender i den protestantiske del af Nordeuropa. Hvor kirkegængerne forbliver i salig tavshed under gudstjenesten i Danmark, er midnatsgudstjeneste i Firenze tværtimod en livlig forsamling af folk, som kommer og går, som det passer dem, sludrer højlydt og gestikulerende med sidemanden, alt imens biskoppen læser op juleevangeliet, og der indimellem høres katolsk drengekorssang. Det er anderledes. Og ganske festligt.
Menneskemyldret på den smukt udsmykkede plads foran domkirken, som i denne anledning både er udsmykket udenfor i form af et kæmpe juletræ pyntet med de florentinske byvåben i rødt og indeni med tusindvis af levende lys overalt, giver en helt særligt stemning julenat. Og selv om den centrale domkirke Il Duomo er et must at besøge denne hellige aften, særligt hvis man er i Firenze for første gang, bør man efter gudstjenesten slentre en tur i Firenzes gader og fornemme stemningen samt kigge ind i de lidt mindre kirker.
En betydelig del af Firenzes utallige kirker holder åbent for midnatsgudstjeneste.

Man kan få en liste over dem på  turistinformationen. En håndfuld af kirkerne – herunder Il Duomo – afholder tilmed gudstjeneste på engelsk i anerkendelse af den store mængde udlændinge, som har slået sig ned eller opholder sig midlertidigt i byen.

 

Første juledag – gåtur i Fiesole eller langs Arno

Ligesom i Danmark kalder den konsumerede julemad før eller siden på en lang gåtur, hvor den kan blive rystet af.
25. december er den absolut helligste juledag for italienerne, hvorfor du ikke vil møde mange på gaden – de er nemlig alle til familiemiddag, som den betydelige mængde klirren med glas og højtlydende samtaler bag murerne bevidner, når du bevæger dig ud i byen.

Derfor er netop denne dag perfekt til at udforske byen til fods. Og hvor de fleste butikker har lukket, vil du stadig kunne gøre ophold ved en café eller en vinbar undervejs og nyde, at du er i et land, hvor god vin kan findes til overkommelige priser, og at du rent faktisk kan sidde udenfor og nyde den midt om vinteren.

Firenze er meget fodgængervenlig, og har mange fantastiske udflugtsmål med panorama over byen. Den mest kendte er Piazza Michelangelo, som har fået sit navn efter de mange kopier af Michelangelos største værker, der er udstillet her.

Turen til Piazza Michelangelo bringer dig igennem bydelen San Niccolo, som befinder sig syd for floden Arno, og som er mindre turismekultiveret end det centrum, turisterne ofte besøger.

Og turen til Piazza Michelangelo er flot. Følg floden Arno et stykke efter enten at have krydset eller passeret Firenzes berømte bro Ponte Vecchio. Undervejs kommer du forbi mange af Firenzes største seværdigheder og palazzi, inklusiv det verdensberømte kunstmuseum Uffizzierne. Afslut spadsereturen ved den lille hyggelige Piazza St. Ambrogio, hvor du kan støde til de lokale, som får sig et glas vin og en snak ved den altid populære Vinbar St. Ambrogio på torvets centrum.
Ønsker du at se mere af Firenzes ophavsland kan du tage bussen til den smukke stenalderby Fiesole, som majestætisk troner over Firenze fra en af de højeste bjergtoppe i dalen.

Herfra får du en fantastisk udsigt over byen og ikke mindst fornemmelse af byens placering i Toscana.

Læs også: Mand – tag din kvinde til Firenze!