Lær at lave mad i Toscana

Rejselivs skribent tog på en uges kokkekursus i Toscana og opnåede ikke bare bedre evner i køkkenet, men også ro i sit onlineombruste hoved.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi smider intet ud. Vi bruger alt, og vi smider intet ud.«

Læs også: Charme, mad og lækker bold

Kokken Ryan Hanley peger på en gryde på komfuret. Her står en grøntsagsfond og simrer dagen lang. Alle grøntsagsrester, de trætte yderste blade, stokken, enderne, løgskaller, det grønne fra porrer og stilke fra krydderurter ryger i. Kun auberginer og peberfrugter er der adgang forbudt for. De smager af for meget. Resten får bare de retter, vi skal lave, til at smage af mere.

Jeg står i et køkken i Villa Poggio, en 300 år gammel villa 100 km syd for Firenze. Udenfor bølger landskabet op og ned. Landskabets bakker dækket af sølvgrønne oliventræer og lige rækker af vin. Cypresser, huse og øverst på bakkernes toppe, små landsbyer, af og til en borg. Huset er stort, med små hjørner, slidte stentrapper, mosgroet tegltag, stuer med pejs, store spær i loftet og køligt stengulv under fødderne.

Og så er der køkkenet. Husets hjerte. Her står Hanley, der er amerikansk uddannet, men italiensk skolet – og gift. Og dermed udstyret med både kone og svigermor med særdeles faste meninger om, hvordan man laver mad. Vi mødes rundt om den store kogeø i rustfrit stål hver dag.

Vi er på kokkekursus i Toscana, hvor ægteparret Majbritt og Roland Sollberg i 31 uger om året holder kokkeskole for skandinaver. Fra marts til november, dog minus sommerens allermest kvalmende varme uger i juli og august. Man flyver til Firenze, bliver hentet, indkvarteret og indføres gennem en uge i det toscanske køkken. Der kan være 12 deltagere, vi er nu kun tre. Et sjovt færøsk par og mig. Og så værtsparret, der deltager meget.

Kurset er både for amatører – en af mine medkursister kan, siger han selv, ikke koge noget, uden at det koger over – og for folk, der gerne og ofte laver mad. Vi laver ting, jeg ikke vidste, man kunne fremstille selv, som pasta af mel og vand, der håndrulles til tykke pici og spises med en ragout kogt på svineribben og grøntsager. Tæt velsmagende og fantastisk, pastaen har bid, som den mest al dente-kogte tørre pasta aldrig vil få. Vi får grillede T-bones overhældt med grønne peberkorn, varmet i husets tætsmagende grønne olivenolie. En chokoladekage med et blødt indre.

Det smager fantatisk. Og mens vi spiser, ved jeg, hvordan man kan lave det selv.

Mandag
Udflugt. Først hos slagter Belli, hvor vi vises rundt og ser de langsommelige processer, der kræves, før en skinke er blevet saltet og modnet, og hvordan man laver salami.

Store skinker med sorte tæer hænger side ved side. De smøres ind i salt, fennikel, som de elsker her på egnen, og hvidløg, ligger nogle uger. Saltet fjernes. De hænges op igen. Vaskes. Drysses med peber og hænger igen. Bliver tættere, mørkere og mere koncentrerede i smagen.

I butikken hænger skinker og pølser langs væggen;man kan købe hele stykker til at tage med hjem eller bare skiver til frokost. Montrerne i butikken bugner. Her ligger ænder med hoveder, her er kød i store stykker, pølser, små og store, ferske og tørrede. Her er indmad, ja selv mave. Italienske damer kommer ind, peger, nikker, griner og putter kødpakkerne ned i ternede net. Det er næsten ikke til at holde ud at skulle hjem i dansk hverdag, hvor Irma er kødleverandør.

Bagefter Montepulciano. En borgby, der snor sig rundt om en bakketop. Her er smalle gyder, stejle trapper, stengader og smalle buer, som man kan se ud over dalen gennem. Her er hjerteskærende smukt – og utroligt kedeligt.

Montepulciano er en kulisse, en by, der først vågner, når turisterne dukker op og fylder gaderne. Fornemmelsen af at være Palle Alene i Verden, når man går væk fra hovedgaden. Kaffe på en café i varme og frokost på lokal restaurant. De serverer også pici pasta, men jeg tør ikke bestille. Det kan umuligt være lige så godt som i går.

Madlavning hjemme i køkkenet. Hvem anede, at rødløg glaseret i olie og sukker kunne være så lækkert? Og så til madtærter, jeg ellers afskrev i 1990’erne. Men lavet med kærlighed, ricotta og græskar…

Tirsdag
Jeg opdager, at jeg ikke tager makeup på, men bare trisser ned af stentrappen i blødt tøj og søndagshumør.

Det er som at være i sommerhus hos særligt søde mennesker. Den slags steder, hvor der altid er nybagte boller, opvasken helt magisk forsvinder, og hvor der er tid nok til at lave ingenting og sidde i et sofahjørne under et tæppe og læse halv-dårlige kriminalromaner. Hvor man gerne må slæbe en liggestol med et lammeskind ud i solen og ligge og strække ansigtet som en solsikke mod solen, mens Knausgaards »Min kamp« ligger i skødet med en finger, der hvor øjnene nåede til sidst.

Der er dyttende biler i svinget foran huset, fugle, der kvidrer. Et par duer, der kurrer. Her er ikke noget internet – det plejer der at være, men sæsonen er lige gået i gang, og udbyderen er udskiftet, og med klassisk italiensk stil virker det ikke lige.

Det gjorde mig, der ellers lever online og trækker vejret gennem Facebook, lidt nervøs de første dage. Nu er det bare rart. Helt stille og roligt rart. Jeg har tid til at tænke og læse og sove og gå en tur og sidde og se ud over dalen. Jeg har det, som om jeg har været en snekugle, som konstant blev rystet hjemme i København. Nu lægger alle fnuggene sig til ro.

Måske fordi det er så beroligende at lave mad. En stille mediterende ro, når man står koncentreret og skærer løg eller hakker persille. Bare tjik-tjik-tjik og mine hænder og kniven og de pæne må bunker af grøntsager. Altid gulerødder, bladselleri og løg. Og et hvidløg. Den overraskende glæde, hver gang man lægger knivsbladet på fedet og maser, til skallen flækker. Duften, der klistrer til fingrene.
Jeg laver meget mad selv, men det er fantastisk at kunne spørge en professionel. Få ham til at forklare, at han liiiige giver løgene lidt mere. Til de får gyldne kanter. At ragouten gerne må koge lidt mere ind, bare lidt, og så hælder han mere fond på og lader gryderne stå åbne.

Bagefter, når vi spiser, smager alting af lidt mere. Som kyllingeleversalaten, vi spiser til frokost. Med udsigt over dalen i solskinnet. Let hvidvin i glasset. Stille mild ro i kroppen. Bagefter lidt fritid og en lektion mere. Vi laver gnocchi, og jeg har det, som om der er nogen, der har fortalt mig en hemmelighed. Tænk, det er så let.

Onsdag
Det er et af de der øjeblikke, hvor man ser sig omkring og når at tænke »åh det er godt, jeg fik det her øjeblik med. Hvis jeg dør nu, er jeg glad for at opleve det.«

Jeg sidder i domkirken i Siena. En smuk 800 år gammel kirke i marmor. Stribet udenpå og indeni. Tynde tværgående striber sort og hvid marmor. Gulvet dækket af billeder fra biblen. Nogle dækket til med plader, vi går på, andre kan man se i små felter, hegnet ind af røde bånd. Mosaikvinduer, som lyset strømmer ind af og oplyser, så de nærmest gløder.

Her er skoleklasser, der fniser og puffer og demonstrativt ikke hører efter. Her er japanere, der fotograferer, amerikanere, der har gummisko og kasketter, og glade børn, ægtepar, der lytter til audioguides. Renovering i gang i den ene side af kirken. Og så er der så smukt, så smukt og så roligt og en fornemmelse af at træde ind i en lang række af mennesker: dem, der har været her før, siddet stille og tænkt og bedt og håbet, og dem, der vil komme og tage samme plads og se de samme vinduer, når jeg er død og borte. En lang række, et lille led. En evighed.

Vi har en halv dag i eget selskab, og byen er på en af de første forårsdage smukkere end en nygift brud. Klokketårnet på den centrale plads Il Campo, der inspirerede Martin Nyrop til Københavns Rådhus’ tårn knitrer mod himlen.

Pladsens røde sten suger varme til sig, og langs den skalformede plads sidder og ligger små grupper. Nogle spiser pizza, andre en is. Nogle har købt flûtes og skinke og sidder med plasticknive og leger picnic. Nonner går forbi. Nydelige italienske herrer spadserer. Børn leger og en mørkhåret kvinde tigger.

Byen er kendt for sine hestevæddeløb, hvor de forskellige kvarterer konkurrerer mod hinanden, og billederne fra væddeløbet hænger overalt i byen, på barer og i butikker. I souvenirbutikkerne kan man ikke købe fodboldhalstørklæder, men flag fra hvert kvarter. Men Siena er også en by, der stadig lever udenfor sæsonen. Her er supermarkeder og apotekere og små værksteder og vasketøj hængt til tørre. Det er ikke en kulisse; det er bare Italien, når det er så smukt, at det ligner.

Hjemme i køkknet når vi gennem alle klassikerne. Saltim bocca, tiramisu, bruschetta, ravioli, gnocchi. Men også retter som flan, chokoladekage, kyllingebryst rullet med trøfler, flødekogte porrer og sølvbeder med pancetta.

Og så får vi osso buco denne onsdag. Åh, vi får osso bucco, vendt i mel og stegt, så lagt i et fad, rigelige mængder vin hældt over, så grøntsager, treenigheden af løg, selleri og gulerødder, stegt og hældt over, tomat. Folie over og så i ovnen. Holde øje og spæde til med fond, da det bliver lidt tørt.

Det smager så godt, at jeg næsten får tårer i øjnene. Tæt, varmt, voldsomt. Rigtigt. Jeg sender en sms hjem. »Det her skal vi snart have.«

Torsdag
Jeg ved godt, hvad jeg skal have. Det er markedsdag i en nærliggende by, og jeg er på jagt efter to køkkenredskaber, så jeg kan lave maden derhjemme. En stor, siagtig dims, der bruges til at tage for eksempel porrer i blød op, så man ikke hælder vand og jord tilbage gennem grøntsagerne, eller til at fiske pasta op af gryderne. Og en madmølle, så man kan smadre flåede tomater, før man hælder dem i retterne.

Det kan man finde på markedet hver torsdag. Her bliver gaderne i byens indre spærret af og vogne stillet op. Her kan man købe trøjer i så voldsom acryl, at håret stritter til alle sider, blot man kigger på dem. Her kan man købe levende ællinger, udplantningsplanter, bunker af artiskokker, kød, pølser, ost, grøntsager, køkkenting, trævarer, tøj og sko. Skrammel og rene fund.

Her tales italiensk, og de lyshårede springes umærkeligt over i køen. Det er stille hverdagsliv i en stille by, så stille, at der stadig er glødepærer til salg i byens butikker (men ikke flere 40 watt, nogen købte de sidste fire), og gamle damer, der mødes og sludrer. Her er unge, der ryger, og små piger, der har store knæ og  får en cola på cafeen, hvor en espresso koster 80 cents.

Her er vogne med porchetta, en udbenet, helstegt pattegris, hvis indre er fyldt ud med kød, urter, kartofler og fennikel. En mand skærer store skiver, som bliver smækket ind i en bolle. En skive svær, hvis man har lyst. Det smager forunderligt simpelt. Bare kød og urter, der er bagt sammen og bidder af knasende svær.

Om eftermiddagen har kokken fri. Vi griller. Spyd og spareribs. Laver mad til hinanden og roser. Uhm, en dejlig salat, ih, det her smager godt. Nej, hvad har du gjort.

Sidder på græsplænen, der stadig er vintertung og fugtig, synker lidt ned og lader varmen samle sig om os. Der var egentligt suppe til sen aftensmad, men som uartige børn går vi i køkkenet og laver dessert. Ferskner, creme, fløde, chokoladesauce. Sidder på køkkenbordet og spiser og fniser. Det er fremmede mennesker, men jeg føler mig helt hjemme.

Fredag
Sidste dag, og jeg kan næsten ikke forstå, hvor ugen er blevet af.

Besøg på vingården Farinelli, hvor vi vises rundt. Her har været dyrket vin i århundreder, gården har tilhørt både kirke og herremænd, men siden 1958 den familie, der driver den nu. Den yngste søn viser rundt sammen med en tilknyttet sommelier.

Her er næsten for god jord, for megen overflod, så det gælder om at få vinen til at give færre, men bedre druer. Så de stresser vinstokkene. Lader være med at luge, planter dem tæt, plukker efter.  Det giver vin, der smager af mere. De laver en tredjedel så lidt vin på dobbelt så lidt plads som for 30 år siden.

»Jeg drikker vin hver dag, halvanden liter. Altid til frokost og om aftenen. Men vis mig en italiener, der er fuld, så skal jeg tæve ham. Det vil vi ikke have, sådan gør vi ikke,« siger sommelieren ind i mellem sammenligninger mellem kvinder og vin (af typen: »Åh, en vin skal ikke bare smages, den skal udforskes, som en kvinde ikke bare skal kysses, nej, man skal gøre meget mere, åh, jeg vil ikke gå i detaljer, men meget mere skal man gøre, jeg kunne sige en del« – blink blink. Eller »en vin er ikke bare smagen eller duften. En vin er det hele. Som en kvinde. Det er ikke bare hendes tøj, hendes smil, hendes krop, hendes dufte, hendes… åh, jeg siger det ikke. Hvem vurderer en kvinde kun på, hvilken bh hun har på? Nej, nej, nej, det er det hele.«)

Ugens sidste måltid er stort. Først flan med artiskok, som jeg lærer at rense. Jeg har flere gange læst omhyggelige forklaringer, men ikke helt forstået det. Nu står jeg med kniven og kokken, der siger, ja, sådan og lidt mere.

Så ravioli med fyld af vilde asparges.

»Men brug bare almindelige, hvis du ikke har. Eller spinat. Det er også godt,« siger kokken Ryan.

»Og frys dem, hvis du vil. Bare i et lag, og så når de er frosne, kan de lægges sammen. Fem minutter i kogende vand direkte fra fryseren.«

Han giver mange råd om praktisk liv. Frys alle grøntsagsender og rester og lav fond i husets største gryde. Udskift dette med dette. Rist skallerne fra bagte kartofler med de oste, du har. Mål præcist af, så du ikke har rester. Smag på maden, salt ordentligt. Husk nu mere peber. 

Så lammekoteletter med pecorino på toppen, soltørrede tomater, timian og pinjekerner til. Englene synger lidt, mens jeg spiser.
Og tiramisu med den hjemmelavede limoncello, citrondrik til. 

Jeg er mæt, da jeg går i seng. Og glad. Og forunderligt stille i hovedet. En uges mental spa med tid til at slappe helt helt af. Og med fornemmelsen af at være blevet meget meget bedre til at lave mad. Og til at tænke sig om. Vi bruger alt, og vi smider intet ud. Vi har respekt for råvarerne. Og dermed for det landskab, de kommer fra. Og for dem, der skal spise det.

Det føles, som om nogen har trukket gardinet fra for mig. Det giver mening. Og er rigtigt.

Lørdag
Meget, meget, meget tidligt op. Fly hjem via Firenze og München. Hjemme pakker jeg min kuffert ud. Og stiller en gryde på komfuret.

Læs også: Pallesens romerske perler