Guide til 24 timer i Berlin

Den tyske hovedstad er perfekt til en efterårs-storbyferie - oplev 20 Års-jubilæet for murens fald.

Her ses toppen af Brandenburger Tor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kl. 10.00 EM-Bar
Vi bor i Friedrichshain og står klar i Gabriel Max Strasse og venter på at få morgenmad. Hver lørdag og søndag serverer Em Bar den mest forrygende middelhavs-mellemøstlige brunch-buffet til 9 euro, åbner. Inden da har vi vandret rundt på Boxhagener Platz, hvor boderne til det ugentlige økologiske marked er ved at blive sat op.
www.em-bar.de

KL. 12.15 Rogacki Marked
Med vores Berlin Card suser vi rundt med U-bahn. Med U5 til Alexander Platz og U2 til Bishmark er vi på tre kvarter i den anden ende af byen, i det velhavende og nydelig Charlottenburg, hvor vi besøger et herligt fiskemarked i Wilmerdorfer Strasse, som gemmer sig bag anonyme døre. Man kan spise her, men vi er slet ikke sultne endnu.
www.rogacki.de
 

Kl. 12.40 Charlottenburg
Egentlig vil vi se slottet, der er opkaldt efter Frederik 1.s hustru, og nu er museum. Men solen stråler, og efterårsfarverne er forrygende. Vi kan ikke nænne at gå indendørs. I stedet går vi en tur i den smukke barokhave.
www.spsg.de

Kl. 13.45 Bücherbogen
Vi er kørt et par stationer tilbage med U2 og er går ad Kantstrasse forbi nr 101, hvor der er en mindeplade for Herta Heuwer, som opfandt »Berlins nationalret«. Hende vil vi høre mere om senere. Vi er på vej til Savignyplatz, der skulle være speciel. Men den skuffer. Der er fine forretninger og restauranter, men stemningen er lidt kedelig. Boghandleren »Bücherbogen« er dog et besøg værd.
www.buecherbogen.com

Kl. 14.30 KADEWE
Vi slentrer videre ned på Kurfürstendamm og vindueshopper. Shop-amok bliver en anden dag. Men vi runder delikatesseafdelingen i det store KaDeWe-varehus. Alle forventninger om, at det nok er en turistfælde, bliver gjort til skamme. Det er forrygende. Vi overvejer at fråse tre østers og et glas vin til 6,85 euro, men satser på en karrypølse på vores næste stop.
www.kadewe.de

Kl. 15.30 Currywurst Museum
Med U1 til Hallesches Tor og U6 til Stadtmitte, som er nærmeste station for Checkpoint Charlie, er vi fremme ved et af byens nyeste museer, der handler om Hertas opfindelse: Currywurst. Sjovt at se historien, men tænk, der sælges ingen rigtige karrypølser her!
www.currywurstmuseum.de

17.30 Clärchen’s Ballhaus
U6 til Fridrichstrasse, over Museumsøen og gennem Oranienburgerstrasse og Mitte med alle de sjove forretninger. Dem skal vi tilbage til på shoppedagen. Maverne knurrer, og vi drikker ikke five o clock tea, men 17.30-kaffe med store kager i den sene eftermiddagssol blandt blomsterne i den uventede lille have foran det legendariske gamle danseetablisement. En dag vil komme igen om aftenen, spise der og opleve dansen, lover vi hinanden.
www.ballhaus.de

Kl. 18.30 Alexander Platz
Vi ser den store udendørsudstilling om den fredelige revolution i 1989. Den kan ses frem til 14. november. Vi går ned til DDR Museet overfor Berliner Dom for at opleve, hvordan det var at leve i DDR, og får rabat på entrébilletten med Berlin Card. Det koster 4 euro at komme ind – og hver en euro værd.
www.fallofthewall09.com og www.ddr-museum.de

Kl.  20.30 Boxhagener Strasse
Vi er tilbage i Friedrichhain, bydelen med bz-huse, grafitti-kunst og unge mennesker. Gaden er spækket med barer og små restauranter. Alle har happy-hour med billige coctails, og »timen« varer de fleste steder hele aftenen. En coctail koster 3,50 til 4 euro.
www.boxhagenerplatz.de

Kl. 21.30 Le Coq d’Or
Vi bliver i gaden og falder ind på restauranten, der har i sushi og thaimad på spisekortet. Sushi-menuerne koster mellem 7 og 10 euro og er utrolig lækre. En flaske Chardonney koster 11 euro.
www.lecoqdor-berlin.de

Kl. 00.15 Godnat
Byen summer af natteliv, barer, klubber og musiksteder. Men vi melder pas og har nu nærkontakt med hovedpuderne. I morgen er der atter en dag, og vi har talt meget om, at nedturen med currywursten kun kan opvejes med et besøg ved Konnopkes Imbiss i Prenzlauer Berg, der er berømt i hele byen for sine karrypølser. Den ligger lige ved Eberswalder Strasse U-bahn, og vores Berlin Card gælder stadig. Vi har også talt om at »gå muren« eller cykle mellem seværdighedspunkterne, hvor muren stod.
www.mauerguide.com

Når du er i Berlin, er det en god idé at købe et »Berlin Card«. Det giver fri transport med de offentlige transportmidler i byen samt rabat på entré til en række museer og seværdigheder. Henholdsvis 2, 3 eller 5 dage koster ca. 125, 165 og 225 kr.

62.000 danskere var i Berlin i årets første fem måneder. Det er en stigning i forhold til sidste år, og det gør Danmark til byens femte største turistmarked.

20 år er gået, siden Berlinmuren faldt. Der markeres mange steder i byen med udstillinger og arrangementer. Vi anbefaler, at du begiver dig ud i byen med en »Mauerguide« i hånden. Det er en officiel »gør-det-selv-guide« med bykort og GPS, informationer, baggrund, øjenvidne-beretninger, film og fotos, som man kan leje.

Se også: Danskernes anden hovedstad