Guide: 5 åndehuller i Madrid

Engang var Madrids parker byens eneste åndehuller. Men nu er floden vakt til live, og træer skyder op på byens pladser, hvoraf mange er blevet bilfri.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nyt liv langs floden

Hvad: Madrid Río, rekreativt område ved Manzanares
Hvor: Fra Príncipe Pío-stationen i nord til Arganzuela-parken i syd
Hvordan: Metro til Príncipe Pío, Puerta del Ángel, Pirámides eller Legazpi
Info: esmadrid.com/en/madridrio

Manzanares-floden er ofte blevet hånet i spansk litteratur for sin sparsomme vandstand. Måske derfor valgte man i 1970’erne at forvise flodløbet til en hengemt tilværelse mellem de nord- og sydgående spor af Madrids ringmotovej M30. Men nu er motorvejen gravet ned i en tunnel, og området langs floden har fået en ansigtsløftning i milliardklassen. I et 10 km langt bælte på begge sider af floden er der plantet træer, anlagt små parker, springvand, legepladser, cykel- og gangstier, udendørs fitness-områder, sportsfaciliteter og cafeer. Også en bystrand er kommet til. Her kan børn og barnlige sjæle skylle bystøvet af sig i vandstrålerne, der springerop i det lave soppebassin, mens de voksne soler sig i græsset. 

Flodens bredder er forbundet med gang- og cykelbroer, og de gamle bilbroer er blevet renoveret og udstyret med brede fortove.

Motorvejens forsvinden har også skabt sammenhæng mellem floden og Madrids største rekreative område, Casa de Campo. Hvis man er på cykel, er der ikke langt til Lago, en lille sø, omkranset af frokostrestauranter. Casa de Campo har også en Zoo og en forlystelsespark, men de ligger et pænt stykke væk og nås bedst med metro.

På Avenida de Manzanares, tæt ved broen Puente de Segovia, er der flere steder, hvor man kan leje cykler.


Sorollas andalusiske have

Hvad: Museo Sorolla, General Martínez Campos 37
Hvordan: Metro Rúben Darío, Iglesia eller Gregorio Marañon
Hvornår: Tirsdag-lørdag kl. 9.30–20, søndag kl. 10-15
Info: museosorolla.mcu.es

Vandet risler i små bassiner mellem de sirligt anlagte bede, et par børn prøver at fange strålerne fra et mini-springvand, og på en stenbænk med kakler i mauriske mønstre tjekker en ung pige sin mobil. Haven til maleren Joaquín Sorollas villa, som nu huser hans museum, er ikke stor, men smuk og velholdt, og et perfekt sted at finde lidt ro midt i Madrids pulserende storbyliv.

Sorolla var en stor beundrer af andalusisk arkitektur, og da han skulle anlægge haven til sit hjem i Madrid i starten af 1900-tallet, søgte han inspiration fra haverne til Alhambra i Granada og Alcázar i Sevilla.

Adgang til haven er gratis, men det er værd at ofre de tre euro, som et besøg på museet koster. Det lille, overskuelige museum er også et åndehul i forhold til de store giganter som Prado og Reina Sofía. 

At indfange det stærke lys ved havet var Sorollas store passion. Inspirationen fandt han især hos Skagensmaleren P.S. Krøyer, som han lærte at kende ved verdensudstillingen i Paris i 1889, og hos den svenske maler Anders Zorn.

Sorollas udgangspunkt var hans hjemby Valencia, og blandt hans yndlingsmotiver var hustruen Clotilde, legende børn i strandkanten og fiskere i gang med dagens arbejde. Også her genfinder man inspirationen fra Skagensmalerne.

Hverdag på en lokal plads

Hvad: Plaza de Olavide
Hvordan: Metro: Quevedo, Iglesia, Bilbao

Hvis man vil slappe af med en god bog og eventuelt et glas øl eller vin og et par tapas, så byder Madrid på et mylder af små pladser, og de fleste har fortovscafeer med servering. Man kan også slå sig ned på en bænk, ligesom madrilenerne gør. Ingen undrer sig over, at man bliver hængende et par timer. Både i og uden for centrum er bilerne mange steder blevet forvist fra pladserne, som i stedet har fået legepladser, bænke, træer og buske.

Plaza de Olavide er en hyggelig, lokal plads et stykke fra turistområderne, i beboelseskvarteret Chamberí. Pladsen er anlagt i cirkelform med et springvand i midten, og husene, der omkranser pladsen, følger dens runding. Her finder man cafeer, tapassteder, en musik- og danseskole og en vinbar. Inderst mod springvandet kan man sætte sig på en bænk i træernes skygge, mens man følger livet på pladsen. Forældre og småbørn befolker legepladsen, mens lidt ældre madrilenere får den daglige motion i fitness-området. Og de ældre i kvarteret, som ikke længere selv kan gå ned til pladsen, bliver fulgt herhen af naboer eller voksne børn og anbragt nogle timer på stamcafeen.

Et besøg på Plaza de Olavide kan kombineres med Sorolla-museet, som ligger i gåafstand fra pladsen, eller shopping på en af Madrids store forretningsgader, Fuencarral, som i dag er næsten bilfri. Plaza de Olavide er også et oplagt mødested, når man skal i byen, her er masser af barer, restauranter og biografer i kvarteret.

Udflugt i det grønne

Hvad: El Pardo, landsby ved Manzanares-floden
Hvor: Knap 10 km nordvest for Madrids centrum
Hvordan: Bus 601 fra metrostation Moncloa. Terminal Autobuses 3, dør 30
Info: elpardo.net

Madrid er omgivet af flot natur, og en bustur på kun 15 minutter fra metrostationen Moncloa fører ud til naturreservatet Monte de El Pardo. En enkeltbillet koster 1,50 euro. Stå af bussen ved kirken på torvet i landsbyen El Pardo. Herfra kan man komme ned til Manzanares, hvor en vandresti snor sig langs floden i begge retninger. Går man til højre, mod nord, kan man gå en kort tur på et par km op til landsbyen Mingorrubio. Her kommer man op i terrænet og får udsigt over Guadarrama-bjergkæden. Fra Mingorrubio er der mulighed for at tage bus 601 tilbage.

Hvis man i stedet går sydpå langs floden fra El Pardo, kan man gå en tur på omkring otte km, til sportsanlæggene ved Somontes, hvor bus 601 også har stoppested.

Turen er flottest om foråret, når løvet er lysegrønt, og floden er fuld af vand, men den kan anbefales på alle tider af året.

Landsbyen El Pardo er kendt for sine gode frokostrestauranter, der bl.a. byder på hjortekød og andet vildt, når det er i sæson. Her ligger også det kongelige jagtslot, Palacio de El Pardo, hvor den spanske diktator Francisco Franco boede indtil sin død i 1975. I dag er slottet gæstebolig for udenlandske statsbesøg. Når der ikke er gæster, kan man komme ind og se slottet. Tidligere var Francos privatbolig også åben for besøgende, men den er nu lukket.

Solnedgang over bjergene

Hvad: Terraza de Las Vistillas
Hvor: Calle Bailén ved viadukten over calle Segovia
Hvordan: Metro Opera eller Latina

Det bedste sted at nyde solnedgangen i Madrid er øverste del af parken Las Vistillas, som slynger sig på skrænten ved den høje viadukt lige ved Almudena-katedralen. Herfra er der fri udsigt til det store, grønne område Casa del Campo og bjergkæden Guadarrama, og man får fornemmelsen af, at det er her, byen ender. 

Fra Las Vistillas kan man følge solens sidste stråler, når de kaster deres røde skær over katedralen og kongepaladset og til sidst forsvinder bag bjergtoppene. Man kan vælge at sætte sig på græsset eller en bænk, eller man kan slå sig ned på den café, der ligger lige ovenfor parken, El Ventorrillo. 

Den lille udendørs café serverer gode tapas og raciones i traditionel spansk stil, så man kan sagtens få lidt aftensmad, mens man ser solen gå ned og mørket sænke sig over Madrids middelalderby, Las Austrias. Det er her, byens ældste bygninger og pladser ligger.

Bagefter kan man krydse calle Bailén og gå ned til en af de hyggelige pladser i Latina-kvarteret, fx Plaza de la Paja (Halmtorvet), hvor der er flere udendørs barer og cafeer.

Går man i stedet over viadukten, kommer man til kongepaladset og den store bilfrie plads, Plaza de Oriente, med de mere fancy cafeer.

En tredje mulighed er at tjekke programmet på flamenco-stedet Corral de la Morería, der ligger ved siden af El Ventorrillo.

Se også: 5 oplevelser i Madrid