El Bullis dessert-stjerne

Der er slikbutikker – og så er der Cacao Sampaka i Madrid. Her har El Bullis dessert-kok, Albert Adriá, skabt et nærmest galleri-lignende chokoladetempel for feinschmeckere.

Spørg dig for i butikken, for det er sjovt at høre om de mange slags chokolade. Meget eksklusiv er »Single bean origins«, der er noble kvaliteter fra de otte store chokolade-områder, fra Cuba til Santa Domingo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Schønning

»Vi ankom til Cacao Sampaka med en plan om at snuppe noget sødt og hurtigt. I stedet blev vi hængende i to fulde timer og nød at svælge i himmelsk chokolade,« skriver en blogger efter at have fundet Cacao Sampaka i gaden C. Orellana bag den store Plaza de Santa Barbara i Madrid.

Læs også: En kvadratisk succes-historie

Det er sådan et sted, hvor man straks får lyst til at gå indenfor, fordi her er så indbydende og flot. Man er nu ikke et øjeblik i tvivl om, at her er kostbart, for vi er langt fra konceptet »slikbutik«. Interiøret er eksklusivt og har en næsten skandinavisk enkelhed: Lyse trægulve og skabe. Smukke, store lamper. Vægge fyldt med hylder, hvor flotte, skulpturelle chokoladeplader og gaveæsker er anbragt i rette linjer. Alt er stablet og arrangeret som efter en vinkelmåler. Det ligner et moderne galleri.

Chokoladeovertrukken citron

Bag dette nydelsesimperium – der er otte butikker over hele kloden – står Albert Adriá, som tidligere var dessertkok på den legendariske gourmetrestaurant, El Bulli. Han valgte at sætte al sin kunnen og kreativitet ind på at skabe chokoladeoplevelser – med streg under oplevelser. Vi er ude i kombinationer som stegte majskorn med bitterchokolade og chokoladeovertrukken citron. De bruger også gladelig ansjoser, oliven og endda eddike. Mere forståelig er chokolade-marmeladen med hindbær eller citron-blåbær. Og hvad med et glas smørepålæg af ædel chokolade med arabica-kaffe?

Da Adriá grundlagde sine chokoladetempler med back up fra den spanske chokoladeproducent Chocovic, valgte han samtidig at puste liv i kulturen omkring chokolade. Nye fremstillingsmetoder og ikke mindst ukonventionelle råvarer skulle i brug. Og for at sikre et kompromisløst topniveau, besluttede de  at have fingrene i hele processen, lige fra udvælgelsen af kakaobønner til fremstilling af de færdige fristelser og emballagedesign. Både til den rene mørke-, fløde- eller hvide grundchokolade og til de ekstravagante konfektstykker, som Adriá har drømt op.

Trøfler med blomster
Spørg dig for i butikken, for det er sjovt at høre om de mange slags. Meget eksklusiv er »Single bean origins«, der er noble kvaliteter fra de otte store chokolade-områder, fra Cuba til Santa Domingo. Desuden er der en hel nøddelinje, tilberedt på alskens måder, og en anden med krydderier som kardemomme, safran, karry og peber. Skal det være blidere, så vælg trøflerne med blomster, urter eller jasmin-te, violer, roser eller måske timian.

Andre chokolader er fyldt med spiritus, og frugtlinjen er med for eksempel pære-vanilje, kokos eller passionsfrugt. Den linje, der hæver flest øjenbryn, er »Gastronomic Innovations«, hvor der sprælles med delikatesser som olivenolie, ansjos-hasselnød eller parmesanost. Mange sure, salte og bitre smagsvarianter falder overraskende godt ud sammen med den fyldige sødme fra chokoladen. 

Caféen i shoppen
Det er kræs at slå sig ned i den lille cafe inderst i butikken, og få serveret kaffe, som kaffe virkelig skal smage. Der er ingen slinger i valsen hvad bønner og tilberedning angår. Nyd den med en portion chokoladeis eller godbidder fra butikken. Eller gå linen ud og bed om en kop varm chokolade, der er rig, fyldig og én gang for alle vil udkonkurrere alle andre af slagsen.

Grej til dit køkken
Bøger om chokolade, kogebøger, godt udstyr til chokolade-fondue, som på denne måde får kvalitetsstemplet, sælges i forretningen. Ligesom de spanske specialkander til servering af varm chokolade, der – klimaet til trods – er en meget populær drik i Madrid.

Læs også: 3 choko-oplevelser i London