Erstatning for flyskræk

Amerikansk kvinde sagsøger flyselskab. Hun har efter en tur i kraftig turbulens fået flyskræk.

Siden flyveturen har kvinden lidt af post-traumatisk stress og andre mentale traumer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Hvad der skulle have været en almindelig tyve minutters flyvetur blev to timers prøvelse.

Læs også: Kæmpebryster beskadiget under turbulens

"Flyet steg og faldt, som havde det mistet al kraft og styrtede ned fra himlen," beskriver en amerikansk kvinde om sin dødsangst  i sin anklage til Harris County District Court, hvor hun har stævnet Continental Airlines og tre andre flyselskaber for at have påført hende flyskræk efter bemældte flyrejse, skriver ABC News.

Kvinden, Colleen O'Neal fra Lubbock i Texas skulle 29. oktober 2009 flyve fra Colleg Station, der ligger i den østlige del af staten, til det nærliggende Houston, der er Texas største by.
Men det var uvejr, og flyet kom ud i kraftig turbulens.

"Jeg tænke på min familie, på hvordan de skulle kunne klare sig uden mig, for jeg var overbevist om, at jeg ikke ville overleve det. Der var skrigeri og kaos i kabinen, og en kvinde sad med sin rosenkrans og bad," beskriver Colleen O'Neal flyturen, som hun mener aldrig skulle have været foretaget.

Tordenstorm og tornadoer
Vejrrapporten for dagen beskriver "intenste tordenstorme med risiko for tornadoer, kastevinde og i det hele taget kraftig vind". Under flyvningen forberedte kaptajnen en nødlanding i Victoria, men blev tvunget til at fortsætte, hedder det videre i Colleen O'Neals anklage.

Efter landing i Houston tog passagererne billeder af hinanden sammen med kaptajnen for at fejre, at de havde overlevet, beretter Colleen O'Neals sagfører Corwin Fargason og tilføjer, at han som erfaren flyvende har været ude for mange "bumpeture", men at det ikke kan sammenlignes med hans klients oplevelse.

"Efter turen fik jeg skrækkelige mareridt, hvor jeg oplever, at flyet knækker som en æggeskal, og vi alle falder ud i intetheden. Jeg har igen og igen vågnet badet i koldsved," beretter hun selv til ABC News.

Flyskræk hindrer karriere
Siden flyveturen har hun lidt af post-traumatisk stress og andre mentale traumer. Og hendes intense flyskræk har været en hindring i hendes karriere, hvor hun ikke har kunnet tage imod forfremmelser, som har omfattet rejseaktiviteter med fly.

Derfor har hun stævnet Continental Airlines, som solgte billetten til turen, som Colgan Airlines fløj. Desuden har hun stævnet United Airlines, som sidste år gik sammen med Continental, og Pinnacæe Airlines, som ejer Colgan Airlines.

Læs også: Er du en blå, lilla eller gul flypassager?