Edgar Allan Poes grumme historie

Poe Cottage er et åndehul i det tæt befolkede Bronx i New York. Men bag træhyttens lyse facade gemmer sig en mørk og grum historie.

Engang lå Poes Cottage helt afsondret i Bronx, nu er den omgivet af storby med høje huse, butikker og trafik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag er Fordham et af de tættest befolkede kvarterer i New York-bydelen Bronx. Men midt mellem lejlighedsblokke, kontorbygninger, forretninger og gader på kryds og tværs ligger et lille hvidmalet træhus. I 1846 lå huset på landet - for Fordham var dengang en lille landsby, skudt op langs den nyetablerede jernbane The White Plains Line, der senere blev til New Yorks Central Railroads Harlem Line. Omgivelserne var landlige, med marker, skove, klipper og et frisk pust fra Bronx River.

Se også: Brooklyn - det ægte New York

I det beskedne træhus boede den ludfattige digter Edgar Allan Poe med sin unge kone, Virginia, og sin svigermor og tante - den friske landluft omkring huset hjalp imidlertid ikke på den tuberkuløse Virginias helbred, og den 30. januar 1847 bukkede Edgar Allan Poes elskede hustru under for sin sygdom, bare 24 år gammel.  

Den seng, Virginia døde i, står stadig i huset. Ved siden af sengen står Edgar Allan Poes gyngestol, hvorfra han vågede over sin døende hustru. Resten af det beskedne interiør er hentet udefra, men svarer til de beskrivelser, der findes af huset, som det tog sig ud, da det endnu var beboet af familien Poe. Og de tusindvis af gæster, der hver uge besøger Poe Cottage i Bronx, får altså et ret præcist indblik i, hvordan Poe boede de sidste år af sit liv. 

For her kommer mange gæster. Edgar Allan Poe skrev nogle af sine mest berømte digte, mens han boede i det lille træhus i Bronx, bl.a. Annabel Lee og The Bells. 

- Og selvom hans elskede kone var døende, var tiden i Fordham måske den lykkeligste i forfatterens korte liv, fortæller Rosa, der passer besøgscentret i Poe Park og kun vil medvirke med sit fornavn.

Poe betalte bare 100 dollar om året i leje for familiens bolig i Fordham. Udlejeren var Valentine familien, som i 1812 havde ladet Poe Cottage og flere tilsvarende huse bygge til deres landarbejdere. 

I dag er kun Poes hus tilbage. 

En af de oprindelige klokker i det nærliggende Saint Johns College Church - i dag Fordham University Church - har dog også overlevet og bærer i dag navnet Old Edgar, efter forfatteren til The Bells. 

Og det er ikke usandsynligt, at klokken har inspireret Edgar Allan Poe til det lydmalende digt. For efter Virginias død søgte Poe selskab og trøst hos jesuitterpræsterne i Saint Johns College, indtil digteren i oktober 1849 døde, bare 40 år gammel.

Poes død er omgærdet af megen mystik; både syfilis, rabies, influenza, stofmisbrug og alkoholisme er blandt de mistænkte dødsårsager. Uanset hvad der tog livet af Edgar Allan Poe, lever mindet om ham stadig. Han fik stor litterær indflydelse efter sin død, og hans dystre og suggestive fortællinger har gjort ham til den mest filmatiserede forfatter nogensinde. 

Poe Park besøgscenter har åbent dagligt året rundt, og tilbyder bl.a. højtlæsninger af Poes værker. Selve Poe Cottage kan dog uden for højsæsonen på hverdage kun betragtes på afstand gennem et højt smedejernsgitter. 


4 andre Bronx-seværdigheder

Bronx Botanical Garden
Den botaniske have i Bronx er en af USAs fineste. Gå bl.a. en tur i 20 hektar af den skov, der dækkede hele New York City, før europæerne kom i 1700-tallet - og hvor, Edgar Allan Poe søgte tilflugt, når han ikke var ved sin syge hustrus side. nybg.org

Bronx Zoo
Bronx Zoo ligger på et stykke jord, der tidligere tilhørte St. Johns College. Jorden blev købt af Fordham for en dollar. Eneste krav var, at jorden blev anvendt til zoologisk have og park som en buffer mod den hastigt voksende Bronx-bydel. Haven åbnede i 1899 og har i dag 40.000 dyr.  
bronxzoo.com

Woodlawn Cemetary 
I det nordvestlige Bronx grundlagdes i 1863 og betragtes i dag som en af verdens smukkeste kirkegårde. Her ligger 300.000 mennesker begravet. En af dem er jazztrompetisten Miles Davis. 
www.thewoodlawncemetery.org

City Island 
På den lille ø nordøst for Pelham Bay kan man til lyden af mågers skrig og lugten af saltvand og med Manhattans skyline på afstand svælge sig i hummere og andet godt fra Atlanterhavet på en af øens mange fiskerestauranter.
www.cityisland.com

Se også: New Yorker-kultur med et twist