Den turkisblå is i Patagonien

Den enorme gletsjer Perito Moreno i Argentina er blandt verdens største og en af de smukkeste naturoplevelser i Sydamerika .

Det syn der møder én, når man får øje på gletsjeren minder mest af alt om kulissen fra et eventyr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan høre den, før man ser den. En knagende, rumlende lyd, kun afbrudt lejlighedsvist af høje smæld, der runger gennem dalen.

Se også: 5 hits for naturfreaks

Lyden af en gletsjer, der snegler sig fremad, er en fascinerende ledsager til det imponerende syn, der følger. Vi befinder os midt i et af Argentinas mest underfundige landskaber mere end 2.000 km fra hovedstaden Buenos Aires.

Syd for pampassen, helt nede i hjørnet af Patagonien, ligger Park National del Glaciers - gletsjerlandet. Nationalparken er hjemsted for et væld af gletsjere, men en af dem skiller sig ud som noget helt særligt.

Det er ikke for ingenting, at det hverken er Mendozas vinranker, tangodansende par eller fodbold-ikonet Maradona, der pryder omslaget på Lonely Planets guidebog for Argentina. Det gør derimod Glacier Perito Moreno. Og når man først har set den, ved man hvorfor.

En mur af is
Foran os skyder en fem km bred mur af turkisblå is op af vandet. Vi er netop ankommet til det første udsigtspunkt. Et terrassesystem zigzagger ned over bjerget og fører de besøgende helt tæt på den blå væg. Fronten rager 60 m op med yderligere 100 m gemt under vandoverfladen, fortæller vores guide.

Udsigten fra den øverste balkon giver et forrygende indtryk af ismassen, der snor sig over 30 km gennem landskabet, før den forsvinder et sted i tågerne oppe i Andesbjergene. Ingen ved, præcis hvor mange ton is, Perito Moreno består af, men området dækker et areal på størrelse med Buenos Aires.

Vi betaler 35 pesos – ca. 50 kr. – for at blive sejlet med en katamaranfærge endnu tættere på den fascinerende flod af is. Kaptajnen navigerer uden om de store isbjerge, slukker motoren og lader færgen flyde det sidste stykke. Folk stimler sammen på dækket til den helt store fotosession.

Fra vandoverfladen kan man endnu bedre se, hvordan isen skyder i vejret og øverst oppe bliver til spidse søjler i et utal af blå nuancer. De skyldes sollysets lange vej gennem de mange lag af is, der reflekterer lyset på forskellig vis.

Vi sejler frem og tilbage langs gletsjeren et par gange, før det går tilbage mod bredden. På vejen kommer vi forbi det ene imponerende isbjerg efter det andet. Ude midt i søen har vind og vejr skabt de mest spektakulære isskulpturer, man kan forestille sig. 

Første stop inden et besøg ved Perito Moreno var den vindblæste provinsby El Calafate 70 km fra nationalparken. Herfra tilbyder rejsebureauer endagsture og udflugter til de nærliggende naturområder. Byen var oprindeligt en samling huse, hvor lokale gauchos – Sydamerikas svar på amerikanske cowboys – afsatte deres varer til de mere folkerige provinser nordpå. I dag har turismen gjort sit indtog, indbyggertallet er firedoblet på ti år, og priserne for ture i området er på vej op.

Argentina er stadig billigt efter landets økonomiske krise i starten af årtusindet, men alene inden for det sidste år har mange udgifter i Patagonien taget et prishop på op til 20-30 pct.

Ønskerejsemål for vandrere
El Calafate ligger omkranset af bjerge med udsigt over Lago Argentino, hvor iskrystaller fra gletsjeren giver søens vand et grågrønt skær. Området er en ønskedestination for folk, der kan lide at vandre. Arrangerede trekkingture findes i alle sværhedsgrader, og når der ikke er mere at se på den argentinske side, kan man tage et smut over grænsen og begynde forfra i Chile. Her ligger en lige så stor nationalpark – Parque Nacional Torres del Paine – der er kendt for sine mange, smukke skovsøer.

Tilbage ved gletsjeren har vores guide efterhånden slubret sig igennem en hel termokande mate – en traditionel argentinsk urtete. Han tegner og fortæller, mens gletsjeren brager videre i baggrunden.

De fleste gletsjere i verden skrumper under den globale opvarmning, men ikke Perito Moreno, forklarer han. Den bevæger sig derimod støt fremad med to meter om dagen. Det betyder dog ikke, at søen bliver mindre. For efterhånden som isen maser sig fremad, brækker isflager af og styrter i vandet, hvor de langsomt smelte og måske tager form som endnu en isskulptur.

Det er netop, hvad der sker, kort inden dagen er omme. Vores guide bliver afbrudt af et højt smæld. En 10 m bred og 60 m høj iskolos skråner langsomt ud fra den ellers lodrette væg. Først vælter den mod den ene side så den anden. Men udfaldet er uundgåeligt. Som i slowmotion falder den forover og rammer vandet med et rungende brag.   
 
Turen til gletsjerlandet er slut. Nationalparken lukker hver dag kl. 16. Efter en dag i selskab med gletsjere og bjergsøer er det tid til at stifte bekendtskab med en anden national seværdighed: En saftig, argentinsk bøf og et godt glas Mal-bec rødvin.

Om gletsjere

En gletsjer opstår, når store mængder sne presses sammen og danner en masse af is. Over tusindvis af år vokser ismassen, mens tyngdekraften langsomt får den til at bevæge sig fremad. Samtidig får presset fra de enorme bagvedliggende ismasser løbende store mængder is til at knække af ved gletsjerens front. Globalt findes der omkring 80.000 af slagsen, der dækker 10 pct. af landjordens overflade. De fleste ligger på Antarktis og Grønland, men gletsjere findes mange steder – selv i Afrika. Til sammen udgør de verdens største beholdning af ferskvand. Ordet gletsjer stammer fra det latinske glacies, der betyder is.

Har du ikke booket sommerrejsen endnu?
Søg billige charterrejser fra alle store danske bureauer her!