5 hits for naturfreaks

De canadiske Rocky Mountains er storslået natur, som kan opleves på mange andre måder end bare ved at se på den. Vi guider til fem bjergrige aktiviteter.

Rocky Mountains er et paradis for turisten, der gerne vil opleve den rå natur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nik Wheeler
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Grizzly Bear Refuge

Hvad: Bjørne
Hvor: Halvanden times kørsel fra Banff Town

Der er meget få steder i Rocky Mountains, man kan spadsere sig en fredelig tur uden at risikoen – eller chancen, afhængig af øjnene, der ser – for at løbe ind i en bjørn er til stede. Disse bjerge er deres hjem, og skilte og foldere om, hvad man skal gøre, hvis man pludselig står ansigt til pelset ansigt med en bjørn, er opsat og uddelt overalt i nationalparkerne. For hvor fascinerende og nuttede, de end er og ser ud, er nærkontakt med bjørne potentielt livsfarligt. At muligheden for at møde en vamset fætter er til stede, er dog ikke automatisk lig med 100 procent garanti, hvilket kan være ærgeligt for dem, der gerne vil opleve det mægtige dyr ude i Guds fri natur. På Kicking Horse Mountain Resort, som ligger vest for Banff National Park, finder man verdens største grizzlybjørne-habitat, hvor man kan se Boo, grizzlybjørnen, der, siden den var en moderløs unge efterladt i naturen, har boet her. Selv om Boo bor i et indhegnet område, opfører den sig som en »rigtig« bjørn, og oplevelsen af at være tæt på den er ligeså overvældende som at støde ind i en af dens fæller på en skovsti. Om sommeren kan man to gange om dagen deltage i en to timer guidet tur rundt i området, men man kan også gå på bjørneudkig alene.

2. Lake Louise

Hvad: Turkisfarvet sø
Hvor: En times kørsel fra Banff Town

Man skal være et ualmindeligt blasert storbymenneske for ikke at blive imponeret af synet af Lake Louise. »The Jewel of the Rockies« kalder man ind imellem den lysende turkis sø, der ligger her, i 1.700 meters højde, omgivet af sneklædte bjerge på tre sider. Den fjerde side er okkuperet af Fairmont Chateau, som er en kolos af et beigefarvet hotel fra starten af 1900-tallet, der ofte er genstand for heftig diskussion om dets opulente udseende. Ved siden af hotellet er der anlagt en promenade, hvorfra de millioner af turister, der kommer her, står på nakken af hinanden for at forevige det smukke syn. Vil man gerne se Lake Louise fra en anden og mere privat vinkel, kan man snøre vandrestøvlerne og begive sig ud på en af mange stier, der fører op i højderne med udsigt til Lake Louise i fugleperspektiv. Man kan også leje en kano og padle de knapt to kilometer ned til den anden ende af søen. Det gør man fra Lake Louise Boathouse, som ligger fem minutters gang ad promenaden på søens venstre side. Det koster ca. 230 kr. dollars for en time og herude er der ingen turist-traffik, for trods den heftige turisttilstrømning til Lake Louise, er det er de færreste, der tager kanovejen.

3. Banff Gondola

Hvad: Svævebane
Hvor: To kilometer udenfor Banff Town

Canadas første nationalpark og i dag på Unescos verdensnaturarvs-liste hedder Banff National Park og spreder sig over et barsk og bjergdækket område på 6500 kvadratkilometer, som få mennesker, men tusindvis af bjørne, elge og ulve, kalder hjem. De fleste turister, der kommer til Banff, hvad enten det er for at stå på ski, vandre eller bare glane på den storslåede natur ud gennem vinduet i deres autocamper, passerer gennem Banff town, der ligger i en dal mellem de høje bjerge, og som også er udgangspunktet, hvis man hurtigt og nemt vil op og stå på en alpetop – eller Rocky Mountains top. Banff Gondola ligger fem minutters kørsel øst for byen for foden af Sulphur Mountain, hvorefter det tager gondolen otte minutter at svæve op til toppen 2.281 meter over havets overflade. Heroppefra kan man begive sig ud på en af mange stier rundt om bjerget – eller man kan bruge en halv times tid på at vandre over til Sansons Peak og se nærmere på den primitive hytte, vejrmanden Norman Sanson boede i i de 30 år, han hver uge gik herop for at checke vejret. Der er også en restaurant og et udendørs observationsdæk – men husk vanter og hue, det er betydeligt koldere heroppe end nede i Banff Town. 

4. Kananaskis Golf

Hvad: 18 huls golfbane
Hvor: En time fra Calgary

Man skal ikke have tendens til åndedrætsbesvær i tynd luft, hvis man vil spille golf her, for når man teer ud på et af de 18 huller på Kananaskis Country Golf Course, befinder man sig 1.500 meter over havets overflade. Bjergene, der omgiver banen, er op til 3.000 meter høje og deres flankering af den kuperede bane gør en runde til en åndeløs smuk oplevelse uanset point-antallet – og eventuelle vejrtrækningsproblemer - efter 18. hul. Kananaskis Country er et 4000 kvadratkilometer stort og lige så spektakulært område som Banff, men med den kæmpefordel, at meget få turister tilsyneladende har opdaget det. Til trods for at den del af Kananaskis Country, der fungerer som naturreservater, ligger lige så tæt på Calgary, som Banff Town gør.  Kananaskis Country Golf Course, som er designet af verdensberømte Robert Trent Jones, ligger nær Kananaskis Village, der er beboet af et par hundrede naturelskende lokale, men ellers får man naturen for sig selv, når man slår ud her. Man skal dog, som alle andre steder i Rocky Mountains, være opmærksom på bjørne. Når man er færdig med runden, kan man forkæle sig selv med en frokost eller middag i klubhuset, som gør sig i gourmetmad og gode vine.

5. Radium Hot Springs

Hvad: Vame kilder
Hvor: Kootenay National Park

Selv om Solen ikke er en sjælden gæst på disse breddegrader, er Rocky Mountains i sagens natur en oplevelse i så højere luftlag, at temperaturen oftest er til den køligere side, især i vinterhalvåret, hvor det ikke er unormalt at termometeret står på 20 minusgrader. I Radium Hot Springs er der altid mindst 39 grader. De varme kilder, som springer i den vestlige ende af Kootenay National Park i staten British Columbia, har fungeret som swimmingpool i over 100 år, og er i dag Canadas største hot springs pool. Den har åbent hele året, så man kan sidde afslappet i det dampende varme vand i badetøj, selv om frosten bider i de træer og bjergvægge, der omkranser poolen, og som man kan nyde udsigten af, mens man skvulper rundt. Den ene ende af bassinet er lavvandet, sådan at også børn kan få glæde af den varme fornøjelse, og trods de mange mineraler, der kommer fra undergrunden, er vandet helt lugtfrit. Ud over den varme pool består Radium Hot Springs af en »normal« swimmingpool med vipper og baner og med en temperatur på 27 grader, en spa-afdeling, hvis man gerne vil forære sig selv en massage, og en café. Entréen står i 40 kr. for voksne, 30 kr. for børn.Man kan leje et håndklæde for 10 kr.