Danske kvinder har solarie- og kræftrekord

Solarie-bruning inden solferien giver falsk tryghed og øger i stedet kræftrisikoen. Danske kvinder har verdensrekord i modermærkekræft.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi elsker den - solen. Men vi har endnu ikke lært også at frygte den.

Læs også: Sådan skruer du op for varmen

I denne tid drager danskerne i stor stil til de varme rejsemål, hvor solen er noget af en udfordring for de vinterblege kroppe. 

En udfordring, som kun en lang solpause midt på dagen, soldyrkning i små doser og megamængder solcreme kan hamle op med.

Mange bruger solariet til at "lægge bunden" og bedre kunne klare feriesolen. Men det er en myte, en farlig myte, for solariebrunhed har stort set ingen beskyttende effekt. Og galt går det, når man slækker lidt på solcreme-faktoren, fordi huden har fået lidt farve.

Danskernes møde med den stærke sol ender for 28 pct. vedkommende da også med smertefulde solskoldninger, viser undersøgelser som Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden solkampagne står bag.

Verdensrekord i modermærkekræft
Især solskoldninger øger risikoen for at udvikle modermærkekræft, og i den sammenhæng har danske kvinder en kedelig rekord. 

"Danske kvinder har verdensrekord i modermærkekræft. Selv sammenlignet med lande med mere sol, som Australien og New Zealand, er der flere forekomster af modermærkekræft blandt de danske kvinder under 40 år," fortæller Pia Sjøgren, overlæge på plastkirurgisk afdeling, Aarhus Universitetshospital.

I Australien og New Zealand har der i mange år været større opmærksomhed omkring solens farlige stråler og langt større tradition for at beskytte sig.

Helt galt at gå i solarie
Men hvor vi herhjemme måske har lært at smøre solcreme på ude i solen, er den helt gal i solarierne.

"Der ikke mange, der smører sig ind i solcreme, inden de går i solarium. Og vi ved, at solariestrålerne giver en meget øget risiko for modermærkekræft, ikke mindst fordi det er så koncentreret med stråler både fra oven og fra neden. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at vi kan takke solarierne for den stigning i antallet af modermærkekræft, vi oplever. De seneste år er antallet hvert år steget med fem til seks pct. Det er virkelig skræmmende," siger Pia Sjøgren, som gerne så, at solarier var forbudt for unge under 18 år.

Med måde kan man sagtens nyde solen. Solkampagnen forsøger at lære danskerne de tre S'er: Solhat, Solcreme og Siesta. 

"Gør som de lokale. Søg ind i skyggen mellem kl. 12 og 15, og lad der ud over være med at stege i timevis i direkte sol," opfordrer Anja Philip, projektchef for solkampagnen.

Guide: Kulden skal kysses væk