Charterturist med god samvittighed

Hvis du vil undgå at skade klimaet, skal du helt droppe ferien og blive hjemme. Men det er nu da også så kedeligt – og måske lidt for frelst?

Blue Village på Rhodos, der åbnede i maj 2009, er bygget efter klimarigtige foreskrifter med bl.a. solopvarmet energi og byggematerialer, der nedsætter forbruget af aircondition. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze

Umiddelbart virker klimabevidsthed og charterferie som to uforenelige størrelser, men ifølge Danmarks største rejsearrangør, Star Tour, kan det godt lade sig gøre at nyde Sydens sol med god samvittighed.

Se også: Øko-turisme i Amazonas.

Hos Star Tour står klimaet højt på dagsordenen, og det handler ikke bare om at undlade at skifte håndklæder på hotellerne hver dag. For øjeblikket er rejsebureauet i gang med at miljøcertificere de 13 Blue Village anlæg, hvor 35 procent af deres kunder bor. Men også flyrejsen, som står for 85 procent af CO2 udslippet fra en ferierejse, er under lup. For eksempel har Star Tours flyselskab TUI Nordic indkøbt to nye Boeing-fly, som bruger omkring 20 procent mindre brændstof og har en længere rækkevidde end de tidligere modeller.

”Det kan lyde helligt, når vi taler om vores indsats for at hjælpe klimaet, men faktum er også, at det er et spørgsmål om simpel overlevelse. De, der ikke følger trop på CO2 nedbringelse, vil gå en meget usikker fremtid som rejsearrangør i møde,” siger salgsdirektør Stig Elling.

Star Tour har allieret sig med energi- og miljøkonsulent Lennart Hägglund, som er i gang med at udarbejde en miljøhåndbog til Star Tours 1600 øvrige hotelsamarbejdspartnere. De vil alle blive kraftigt opfordret til at følge miljøanvisningerne. Gør de det, vil de blive belønnet med en miljøcertificering – gør de det ikke, vil de ifølge Stig Elling blive skiftet ud.

Asien og klimaet
Mens de europæiske samarbejdspartnere har modtaget den danske rejsearrangørs klimasatsning positivt, kan Star Tour godt mærke, at klimaet ikke på samme måde er på dagsordenen i Asien.

”Det er så vores opgave at få klimaet på dagsordenen i Asien. Det kommer til at tage tid, men det skal nok komme,” mener Stig Elling.

Hvis et mindre forurenende fly og et miljøcertificeret hotel ikke er nok for den klimabevidste charterturist, er det også muligt at købe aflad. Ved bestilling af sin rejse kan man betale fem kroner oveni rejsen – det samme gør Star Tour så, og beløbet går til øremærkede klimaprojekter.
 
Se også: Star Tour er først med "grønne" fly