Kender du reglerne for ulovlige souvenirs?

Det er ulovligt at tage souvenirs lavet af truede dyr og planter med hjem fra ferie. Se de fem gode råd for lovlig souvenir-shopping.

Souvenirs lavet af isbjørnen giver bøde og bliver konfiskeret i tolden i Danmark, hvis man forsøger at snige dem med ind, for den hvide bamse er stærkt udryddelsestruet og alle varer lavet helt eller delvis af den er på listen over forbudte souvenirs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul J. Richards

I en souvenirbutik i Canada forsøger sælgeren at komme af med et bjørneskind. På et marked i Thailand kan man købe armbånd efter armbånd efter halskæder efter ringe lavet af koraller. Ved en gadehandler i Tyrkiet er en guitar fremstillet af skildpaddeskjold til salg.

Se også: 5 steder for klimaturisten

Eksotiske souvenirs kan være fristende at slæbe med hjem i kufferten til minde om en god ferie under fremmede stjerner, og kan det nu være ulovligt, når koraller, slangeskindstasker, pelsjakker, orkidéer og alverdens andre unikke varer falbydes på markeder og i butikker på feriesteder over hele verden, fra Asien til Amerika til velkendte destinationer som Spanien og Grækenland?

Ja, det kan det. Og oven i den illegale hat er køb og salg af truede dyr og planter med til at skubbe dem tættere på udryddelse.

Det er imidlertid langt fra almen viden for den almindelige danske turist, hvilke varer, man skal lade ligge på sælgerens bord, når man er på souvenirshopping ude i verden. Derfor lancerer Miljøministeriet fra i dag en minikampagne, der sætter fokus på problemet.

"Køb ikke dyrenes liv"
- Jeg tror ikke, turisterne køber disse ting i ond tro. Jeg tror, det handler om, at ikke alle kender reglerne og de konsekvenser, det kan få for de truede dyr og planter, siger miljøminister Troels Lund Poulsen.

- De ulovlige souvenirs er desværre til salg overalt, så det er op til den enkelte turist at sige nej tak, når han eller hun får tilbudt truede arter, fortsætter Troels Lund Poulsen, der som et led i kampagnen i dag uddeler folderen "Køb ikke dyrenes liv" i Københavns Lufthavn.

Ens eget ansvar
I folderen kan man læse om reglerne for handel med truede arter - der bl.a. går på, at det er ens eget ansvar at overholde dem og at de både gælder for købte ting og ting, man selv har fundet på f.eks. stranden, og uanset om man slæber dem hjem i håndbagagen, kuffert eller får dem sendt.

Derudover indeholder folderen et udpluk af de souvenirs, som det er forbudt at tage med gennem tolden i Danmark.

"Køb ikke dyrenes liv" kan downloades på Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside eller man kan fingre i den via en af Danmarks godt 150 største rejsearrangører.

På Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside kan man også blive klogere på reglerne samt se hele listen over ulovlige souvenirs. Desuden vil medarbejderne bruge sommeren på at sidde klar ved tasterne for at svare på eventuelle spørgsmål.

En god start for alle i tvivl er dog at følge de fem gode råd til lovlig souvenir-shopping:

1. Hvis du er i tvivl om det er lovligt at tage souveniren med hjem, så lad være

2. Stol ikke på, hvad souvenirsælgeren siger til dig. Måske er det lovligt at købe varen i det pågældende land, mens det er ulovligt at tage den med hjem til Danmark

3. Tag ikke dyr og planter i naturen uden tilladelse

4. Køb ikke levende dyr med hjem

5. Spørg først CITES, Skov- og Naturstyrelsen, hvis du på din rejse planlægger at købe noget fra plante- og dyreriget. Kontakt: cites@sns.dk

De er næppe ulovlige, men mange er alligevel vilde med dem. Se hotel-tyvenes souvenir-top-ti.