5 steder for klimaturisten

Se hvilke fem truede steder på Jorden, du kan hjælpe på den klimarigtige måde ved at besøge dem.

Dyr og planter over hele verden er truet af udryddelse. Ved at rejse ud, hvor de er, kan man være med til at redde dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Det virker ikke umiddelbart logisk, at det skulle have en positiv effekt på klimaet, at turister tramper rundt i truede miljøer og tager billeder af truede dyrearter.

Ikke desto mindre er det for nogle steder og dyr lige præcis en fordel, at turister med penge på lommen og viljen til at støtte kampen om klimaet, bruger deres øko-kroner på at rejse hen, hvor problemet er.

Økoturisme er de senere år blevet en professionel industri, hvor ordet bæredygtig betyder langt langt mere end to høns i en baghave og færre håndklædeskift på hotelværelserne. I dag er turismen på over 30.000 mere eller mindre udsatte områder verden over bygget op omkring det, der er i fare for at uddø, med de lokale som vigtige medspillere, og hvor turisterne, der kommer, må indordne sig.

Se også: Her kan du bo grønt.

Den fremgangsmåde er en win-win situation for alle. For de klimabevidste rejsende fra hele verden, der gerne vil have og betale for en "ægte" oplevelse. For de lokale, ofte fattige, der bor tættest på det skrøbelige økosystem og dermed er dem, der har størst magt til både at ødelægge og bevare de truede områder, og som har fået øjnene op for, at der er flere turistpenge i levende dyr og planter end uddøde.

Og for klimaet. For en ting er for turister at forsøge at forestille sig polerne smelte og truede dyr tage deres sidste åndedrag, noget andet er med egne øjne at se og opleve, hvad det er, vi risikerer at miste.

"Man skal se det for at redde det," siger præsident for Conservation International, Russell Mittermeier, til CNN, og henviser dermed til, at man er langt mere opsat på at smide sine penge efter truede områder, hvis man har været der selv.

Se fem steder på kloden, hvor dit besøg kan gøre en klimarigtig forskel.