»Verdens bedste boliger« sat på udsalg

De prisbelønnede boliger i VM Bjerget i Ørestad er usælgelige, og penthouse-lejlighederne bliver nu udbudt under kostpris.

VM Bjerget er Danmarks mest prisvindende byggeri – så brandudsalget demonstrerer, at der ikke nødvendigvis er nogen sammenhæng mellem arkitektonisk styrke og økonomisk bæredygtighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Selv om lejlighederne i VM Bjerget i Ørestad er kåret som »verdens bedste boliger«, sænker ejeren nu prisen med næsten en tredjedel i ét hug. I absolutte tal koster den øvelse 23 mio. kr. for de 16 usolgte penthouse-lejligheder – og da de allerede var udbudt til kostpris, er det et rent tab for ejeren Axel Frederiksen.

»Hvis man skal se positivt på det, så kan det sætte gang i salget, så jeg kan komme videre med forretningen. Jeg er færdig med at vende og dreje hovedpuden over det her. Men man skal ikke tro, at det ikke gør ondt, for det går lige ind på bundlinjen,« siger Axel Frederiksen, ejer og direktør i Dansk Olie Kompagni, der ejer VM Bjerget.

Axel Frederiksen er en af de store aktører i Ørestad, hvor han står bag markante byggerier som VM Husene og 8-tallet i forskellige konstellationer med den krakkede entreprenør Per Høpfner og Carly Gry-rigmanden Klaus Helmersen.

Særligt det seneste år har dog været hårdt for Axel Frederiksen, der nu forventer at have mistet omkring en tredjedel af egenkapitalen i moderselskabet, familievirksomheden Dansk Olie Kompagni; egenkapitalen vil falde fra ca. 350 mio. kr. til 225 mio. kr. i det endnu ikke offentliggjorte årsregnskab, venter han.

Præmieret og usælgeligt

Brandudsalget – annonceret i fredags – demonstrerer, at der ikke nødvendigvis er nogen sammenhæng mellem arkitektonisk styrke og økonomisk bæredygtighed.
Paradoksalt nok er VM Bjerget nemlig Danmarks mest prisvindende byggeri med bl.a. en kåring som »Verdens bedste boligbyggeri« fra World Architecture Festival i Barcelona, men altså samtidig en endog rigtig dårlig forretning.

»Vi har lavet nogle megadejlige boliger, som endda er blevet præmieret, så det er svært at forstå, at de ikke engang kan sælges til kostpris. Men vi betalte meget for beliggenheden og må bare konstatere, at vi har bygget for dyrt,« siger Axel Frederiksen.

De første af byggeriets 80 lejligheder blev lettere forsinket taget i brug i juli sidste år, men siden er salget så godt som gået i stå: I dag er 63 lejligheder endnu usolgte, og udover de 16, der nu bliver udbudt til spotpris, er resten lejet ud af mangel på købere.

Til trods for at Axel Frederiksen ligger inde med usælgelige lejligheder i VM Bjerget, har han optrappet engagementet i 8-tallet – det sidste boligkompleks i arkitekten Bjarke Ingels Ørestad-trilogi og med ca. 500 boliger landets pt. største boligbyggeri.

8-tallet i fuld gang

Oprindeligt var 8-tallet ejet ligeligt af Klaus Helmersen, Per Høpfner og Axel Frederiksen, men efter Høpfners konkurs i januar er der nu kun to partnere tilbage i selskabet bag – Per Høpfners nye selskab er dog hyret som entreprenør på milliardbyggeriet.

De tilbageværende partnere er begge ramt hårdt – Helmersens selskab St. Frederikslund tabte 656 mio. kr. i 2008 og er afhængig af bankforbindelsernes velvilje – men har alligevel forpligtet sig til at skyde yderligere kapital i 8-tallet, hvis det bliver nødvendigt.

Byggeriet af 8-tallet er som et af de få i Ørestad Syd i fuld gang, men Axel Frederiksen er fortrøstningsfuld omkring projektets bæredygtighed.

»8-tallet er noget helt andet end VM Bjerget og til en helt anden pris. Der har vi den fordel, modsat alle andre i Ørestad Syd, at vi købte byggeret til den billigst mulige pris. Samtidig var vi i stand til at løfte opgaven med at få finansiering, og så er det bare med at komme i gang, for det er jo en belastning at ligge med byggeret uden at bygge,« siger Axel Frederiksen.

Efter planen skal 8-tallet stå færdigt først i 2010, men endnu er ingen af lejlighederne eller rækkehusene kommet på markedet, fordi det fortsat er umuligt at sælge projekter.

Derfor venter de to projektmagere med markedsføringen til årsskiftet – og kan de ikke sælge, bliver der også her lejet ud.