Danmark vinder frem blandt verdens boligmarkeder

Det går knap så skidt for det danske boligmarked, som det har gået, sammenlignet med andre lande. Men vi er fortsat langt nede på listen over positiv prisudvikling blandt verdens boliger.

Foto: Modelfoto: Colourbox

Vi er gået fra 41. pladsen til 38. pladsen på listen over prisfald på boliger verden over. Danmark optræder med et prisfald på 11,6 procent og overgåes af lande som England og USA med prisfald på over 15 procent, viser den seneste opgørelse fra analysevirksomheden Knight Frank over prisudviklingen et år tilbage fra første kvartal 2009.

Til gengæld er for eksempel de irske boligpriser faldet mindre end de danske, ligesom boligpriserne i Norge og Sverige er faldet betydeligt mindre end de danske.

Israel topper listen med en årlig stigning i huspriserne på 10,9 procent frem til og med første kvartal. I Tjekkiet er de steget med 9,9 procent, mens Letlands og Dubais boligejere har mistet mest værdi med et fald i boligpriserne på henholdsvis 32 og 36 procent over et år.

Ifølge Nick Barnes, leder af Knight Franks afdeling for boliganalyse, er verdens boligmarkeder stadig er under et intenst pres.

"Selv de forbedringer af boligmarkedet, der ses i nogle lande, kan vise sig at være "falske morgengry"," siger han med henvisning til, at bruttonationalproduktet vurderes af OECD til at falde med 4,3 procent i medlemslandene i 2009, mens ledigheden kan nå tocifrede procenter, når 2010 rinder ud.

"Den uundgåelige tendens er, at den værste og mest udbredte økonomiske recession siden 1930-erne fortsætter med at ramme boligmarkedet hårdt over hele kloden. Arbejdsløshed og stigende bekymring for arbejdsløshed blandt dem i arbejde samt strammere kreditvilkår betyder, at efterspørgslen på boliger forbliver lav," siger han.