Væksten i boliglån nede i sneglefart

Nye tal for lån til danskerne viser, at der er kommet lidt mere gang i boligmarkedet, selv om handelsaktiviteten stadig er lav.

Danskernes smag for de forskellige lånetyper har ændret sig, viser nye tal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Det går langsomt fremad med lån til ejerboliger og fritidshuse. Over det seneste år har væksten i realkreditudlånet været på 1,3 procent, og det er den laveste vækst siden 1994.

Det viser helt nye tal fra Danmarks Nationalbank. Realkredit Danmark fremhæver, at over det seneste halve år er realkreditudlånet blot vokset med 0,3 procent.

»Selv om det altså rent prismæssigt synes at gå lidt bedre på boligmarkedet, så vidner udlånstallene om en fortsat afdæmpet handelsaktivitet på boligmarkedet,« siger cheføkonom i RD, Christian Hilligsøe Heinig.

»Ligeledes er det samtidig en tydelig indikation på, at husholdningernes appetit på forbrug og boliginvesteringer via tillægslån i friværdien er begrænset,« siger Christian Hilligsøe HeinigChefanalytiker i BRFkredit Mikkel Høegh bemærker på baggrund af tallene fra Nationalbanken, at danskernes smag for lånetyper er ændret. Den lave rente har gjort, at flere familier gerne vil have fastforrentede lån og rentetilpasningslån med en længere rentebinding.

Mikkel Høegh ser samtidig positivt på dagens opgørelse.

»Den bekræfter, at der stille og roligt er bevægelse i boligmarkedet. Realkreditudlånet til husholdninger er således steget med 1,7 procent set over de sidste 12 måneder,« siger Mikkel Høergh.

»Også til erhvervslivet har der været positivt realkreditudlån, om end det er noget mindre. Statistikken viser således, at det er udviklingen på ejerboligmarkedet, der aktuelt trækker væksten i det samlede realkreditudlån,« siger Mikkel Høegh.