Slut med garanti om lave bidragssatser i BRF

Jyske Bank-koncernens realkreditselskab, BRF Kredit, har ifølge topchef Anders Dam vundet mange kunder på at holde bidragssatserne i ro i 2016 - men han vil ikke udstede nye prisgarantier til boligejerne i 2017.

Jyske Bank købte i 2014 BRF Kredit. Nu kommer realkreditselskabet med sit - ifølge ledelsesberetningen - bedste regnskab nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRF Kredit valgte i 2016 at gå mod strømmen og lovede som det eneste af de fire store realkreditselskaber, at der ikke ville blive skruet op for priserne på boliglån.

Den konkurrencestrategi har ifølge topchef Anders Dam fra Jyske Bank, der ejer BRF Kredit, givet mange nye kunder i butikken. Og det kan mærkes på bundlinjen, viser det netop offentliggjorte årsregnskab, der med et overskud på over én milliard kroner ifølge ledelsesberetningen er »det bedste i selskabets historie«.

På trods af at BRF ikke har sat bidragssatserne op - altså det gebyr, boligejeren betaler til realkreditselskabet for at administrere lånet - er bidragsindtægterne steget med næsten 100 millioner kroner - fra 1.687 millioner kroner i 2015 til 1.785 millioner kroner i 2016.

»Det er fordi, vi har den meget store vækst, som vi har. Vi får en hel del nye boliglånskunder,« siger ordførende direktør Anders Dam fra Jyske Bank, der i 2014 købte BRF Kredit.

I stedet for at følge trop, da Nykredit, Nordea Kredit og Realkredit Danmark sidste år hævede priserne, valgte BRF Kredit at vende det til en konkurrencefordel og begyndte aktivt at markedsføre sig som »Danmarks måske billigste realkreditselskab«.

»Med det inflow, vi har, ser det ud som om, at prispakken fortsat virker. Det er vi selvfølgelig tilfredse med. Når vi ser på vores samlede indtjeningskraft, har vi ikke lige her og nu behov for at hæve bidragssatserne, men vi udtaler os ikke om, hvad strategien er på feltet,« siger Anders Dam.

Kunderne skal dog ikke føle sig for sikre på, at »Danmarks måske billigste realkreditselskab« bliver ved med at holde bidragene i ro.

»Jeg vil ikke udstede nogen garanti i 2017. Prøv at tænke sig, hvad konsekvenserne var, hvis man skulle rende og udstikke prisgarantier gennem længere tid. Det er alt for farligt. Der er ingen, der ved, hvordan verden udvikler sig,« siger Jyske Bank-topchefen til Berlingske Business.

Men det kommer ikke til at ske lige med det første. Med den brede politiske realkreditaftale, der blev indgået i slutningen af januar, er kunderne fremover sikret en varslingsperiode på minimum seks måneder mod tidligere tre måneder, når et realkreditselskab vil hæve bidragene.

Per Grønborg, aktieanalytiker i SEB, vil ikke gøre sig til dommer over, om strategien om at holde bidragene i ro har været en succes.

»Der er ikke noget entydigt svar på, om det er godt eller skidt, om man har valgt at ekspandere forretningen eller vælger at score en højere indtjening på den korte bane på bekostning af, at din forretning nok vokser en del mindre. Det må tiden vise,« siger han.

Der er til gengæld ingen tvivl om, at BRF kunne have fået flere penge i kassen ved at sætte priserne op, understreger han.

»Til gengæld har de nok fået noget inflow og business, som de måske ikke havde fået, hvis de havde sat priserne op,« siger Per Grønborg og peger på, at det i sidste ende nok er Jyske Bank, der er den største vinder i balladen om bidragssatserne.

»Jeg ved ikke, hvor mange der i grunden har skiftet til BRF, fordi de har valgt ikke at sætte bidragssatserne op. Jeg ved kun, at rigtig mange har valgt at skifte til Jyske Banks prioritetsprodukt, fordi de allerede var kunder i Jyske Bank,« siger han.