Skift til Windows 10 nu og spar 1000 kroner

Slutdatoen for at opgradere gratis til Windows 10 rykker nærmere. Opgrader, hvis du kan leve med børnesygdomme, siger computerredaktør.

Slutdatoen for at opgradere gratis til Windows 10 rykker nærmere. Opgrader, hvis du kan leve med børnesygdomme, siger computerredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om vejret i øjeblikket kalder på kølige drinks i solen, skulle du måske bruge et øjeblik på at tænde for din computer og opdatere dit styresystem.

Hvis du bruger Windows 7 eller 8, kan du nemlig frem til 29. juli opgradere gratis til Windows 10. Ellers koster det 999 kroner for hjemmeversionen af Microsofts nye styresystem.

For de fleste danske Windows-brugere er der - ud over at slippe for købsprisen - åbenlyse fordele ved at opgradere, vurderer Morten Sahl Madsen, test- og forbrugerredaktør hos Computerworld.

»Det er en gratis opgradering, der gør din computer hurtigere og lettere at bruge. Systemet er markant hurtigere end Windows 7 og giver dig en bedre brugeroplevelse end Windows 8. Så jeg synes generelt, det er en god idé at opgradere. Ikke mindst fordi, Microsoft har fået udryddet de fleste børnesygdomme i Windows 10,« siger han.

Når Microsoft tilbyder brugerne at opgradere gratis, er det fordi Windows 10 stadig er i en udviklingsfase, hvor data fra brugerne er med til at udrydde systemets »børnesygdomme«.

Blandt andet kan man som bruger risikere, at man har en gammel printer eller scanner, som man ikke kan få til at virke sammen med det nye styresystem. Men fejlene bliver færre og færre, siger Martin Thorning Hansen, divisionschef for Windows.

»Over tid er der blevet markant færre fejl med printere og andet, der ikke virker. Men vi har selvfølgelig en supporttelefon, hvis man møder den slags problemer. Og man kan rulle tilbage til Windows 7 eller 8 inden for 30 dage efter, man har installeret Windows 10,« siger han.

Danskerne er blandt de Windows-brugere verden over, der har været flittigst til at downloade det nye styresystem.

Ifølge netværks-trafiktal fra StatCounter udgør Windows 10 nu 34 procent af brugen af operativsystemer i Danmark, hvilket gør det til det mest anvendte i Danmark.

»Vi får enormt meget positiv feedback på Windows 10. Det er meget let at gå til, og der er ingen skjulte menuer som i Windows 8. Man føler, man er verdensmester, når starter sin pc op. Og når man opgraderer kan man få sin sædvanlige startskærm og alle programmerne nede i bunden,« siger Martin Thorning Hansen.

Fakta:

  • Windows 10 blev udgivet til forbrugerne 29. juli 2015 og kan downloades i beta-testtilstand frem til 29. juli 2016. I den periode er det gratis for brugere af Windows 7 og 8.
  • Med Windows 10 forener Microsoft det populære design fra Windows 7 med Windows 8's applikationsbrikker.
  • Windows 10 introducerer også Task View, et virtuelt desktopsystem, browseren Microsoft Edge og andre nye og opdaterede applikationer.
  • Styresystemet har integreret understøttelse af login ved hjælp af fingeraftryks- eller ansigtsgenkendelse, nye sikkerhedselementer og bedre grafikfunktioner i forhold til spil.
  • Supporten på Windows 7 udløber 14. januar 2020. For Windows 8 er slutdatoen 10. januar 2023.