Microsoft begrænser pladsen på populær net-lagringstjeneste

De, der ikke har abonnement på Office 365, kan fremover kun få fem gigabyte plads på netlageret mod i dag 30.

Microsofts Onedrive fungerer ligesom Dropbox. Man gemmer sine filer på en server, som står hos Microsoft, og har derefter adgang til dem fra enhver internetforbindelse og på alt udstyr. Med Onedrive synkroniseres automatisk bestemte mapper på ens computer med netlageret. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Masser af danskere må fremover klare sig med mindre plads på Microsofts netlager OneDrive, fordi softwaregiganten nedsætter lagerpladsen fra 15 til fem gigabyte for alle, der ikke betaler for et Office 365-abonnement.

Dermed skærer Microsoft igen ned på den mængde plads, som man har mulighed for at disponere over til sine dokumenter, billeder, film, musik og andre data. I efteråret 2015 måtte alle betalende Microsoft-kunder, som i en kort periode havde fået ubegrænset plads til rådighed, se sig skåret ned til en terabyte, mens alle gratis brugere blev begrænset fra 15 gigabyte samt andre 15 gigabyte til den såkaldte kamerarulle, hvor man gemmer film, til fem gigabyte.

»Det skabte en del polemik. Den 11. december meldte vi ud, at alle brugere af den gratis OneDrive havde mulighed for reagere og dermed beholde de 15 GB - dette kunne man indtil 31. januar 2016. Ellers vil man komme ned på fem gigabyte plads. Hvis man har haft mere end 5 GB på sin gratis OneDrive, er man blevet tilbudt et års gratis Office 365, hvor der følger en terabyte plads med. Hvis man ikke gør noget, vil man stadig have adgang til sine data de næste 12 måneder, men kontoen vil være skrivebeskyttet, indtil den igen kommer under de 5 GB,« forklarer kommunikationskonsulent Johs Bech Jensen fra Microsoft Danmark.

Adgang overalt

OneDrive er med Microsofts nyeste Windows 10-styresystem, som kom i juli 2015, blevet en langt mere integreret del, og samtidig har Microsoft gjort sin Office-kontorpakke tilgængelig som netversion, hvor OneDrive også spiller en væsentlig rolle. Alle filer på et netlager kan nemlig tilgåes fra enhver internetforbindelse, så man ikke er afhængig af at skulle sidde ved sin egen computer hjemme for at kunne finde og bruge filerne.

Lagerplads har aldrig kostet så lidt, som den gør nu. Hvorfor går det så denne vej?

»Da der var ubegrænset plads, var der eksempler på, at folk lagde hele filmsamlinger i 4K-opløsning op, og det var ikke, hvad pladsen skulle bruges til. Det er stadig en gratis service, hvor man andre steder skal betale, og man får stadig en terabyte plads med, hvis man bliver abonnent på Office 365,« siger Johs Bech Jensen fra Microsoft.

Microsoft kan ikke oplyse, hvor mange danske brugere af OneDrive der er.