Microsoft siger farvel til Windows 8

Det er slut med opdateringer - nu skal man skifte til Windows 8.1 eller den helt nye Windows 10.

Windows 8 bliver nu sendt på pension hos Microsoft, der ikke længere vil opdatere systemet. Man skal derfor skifte til enten Windows 8.1 eller den nye Windows 10 for at undgå sikkerhedsproblemer. Arkivfoto: Rainer Jensen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RAINER JENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nu slut med opdateringer og lukning af sikkerhedshuller i Microsofts udskældte computerstyresystem, Windows 8.

Den amerikanske softwaregigant har officielt trukket stikket til Windows 8, som aldrig blev den succes, som Microsoft havde håbet på, og som i stedet pressede giganten til at fremskynde sit nyeste styresystem, Windows 10. Nu vil Microsoft ikke bruge mere krudt på Windows 8, så enten skal man opgradere til Windows 8.1, som man har kunnet gøre gratis de seneste to år, eller også skal man tilsvarende gratis frem til juli i år skifte til det helt nye Windows 10, hvis man fortsat vil føle sig sikker på, at der ikke er huller, som hackere kan udnytte til at trænge ind i ens computer.

Omkring 2,6 procent af alle PCer i verden - svarende til omkring 50 millioner - bruger stadig Windows 8, men der kommer nu hverken sikkerhedsopdateringer eller almindelige forbedringer længere til denne udgave fra Microsoft.

Windows 8.1 var klar i oktober 2013 og udbedrede en lang række kritikpunkter fra Windows 8. Dengang lod Microsoft forstå, at der ville gå to år, før den fortsatte opdatering ville ophøre. Man kan stadig uden problemer bruge sin computer med Windows 8, men uden sikkerhedsopdateringerne bliver den hver dag mere udsat for hackerangreb.

Øretæver for overvågning

Windows 8 skulle samle det bedste fra den solide og velfungerende Windows 7 og Microsofts Windows Mobile til mobiltelefoner med farvede, interaktive ikoner. Resultatet var imidlertid en katastrofe, som brugerne klagede over i stor stil, fordi de to forskellige indgange slet ikke fungerede ordentligt sammen. Det lagde voldsomt pres på Microsoft for at få gjort Windows 10 færdig. Windows 10 kom i juli 2015, og det er gratis frem til juli 2016 at opgradere fra Windows 7 eller Windows 8.

Windows 10 har fået megen ros, men Microsoft har måttet tage mange øretæver, fordi Windows 10 som standard er sat op til at kommunikere lidt vel rigeligt tilbage til softwaregigantens hovedsæde i USA, hvad der sker på de enkelte computere. Man skal derfor indlede sit bekendtskab med Windows 10 med at slå en lang række funktioner fra.

Windows 10 er Microsofts første bud på et styresystem, der er identisk på PCer, tavle-PCer, mobiltelefoner og Microsofts egen spillekonsol, Xbox.

Ifølge det amerikanske netanalysefirma Statcounter har 18,09 procent af alt udstyr i Danmark, der kobler sig på Internet, i dag Windows 10. 22,91 procent bruger Windows 7, 9,25 procent Windows 8.1, 1,31 procent Windows Vista og 1,2 procent Windows 8.