Stor opdatering af Windows 10 til sommer

Microsoft gør klar til den hidtil største opdatering af Windows 10.

Microsoft gør klar til en fødselsdagsopdatering til sommer af Windows 10, nemlig et år, efter at styresystemet udkom. Arkivfoto: Peter Steffen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER STEFFEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den første, store opdatering af Microsofts Windows 10 kommer til sommer og vil være gratis for alle, der bruger Windows 10.

Det annoncerede Microsoft onsdag på sin udviklerkonference i San Francisco. »Fødselsdagsopdateringen« bliver den største, siden Windows 10 blev tilgængelig i juli 2015 som gratis opdatering til alle, der bruger Windows 7 og Windows 8. Har man endnu ikke skiftet til Windows 10, kan man som privatkunde gøre det gratis frem til etårsdagen i juli, mens erhvervskunder skal betale for Windows 10, der er Microsofts første Windows-udgave, som skal være den samme på både PCer, tavle-PCer, smartphonetelefoner og Microsofts egen spillekonsol, Xbox.

Fingeraftryk, pen og digital assistent

Opdateringen af Windows 10 vil blandt meget andet forbedre den digitale assistent Cortana, som endnu ikke fungerer på dansk, kunne integreres bedre med Linux-udgaven Ubuntu og gøre det muligt at logge sig på både Windows 10 selv og netsteder i Microsoft Edge-browseren med biometriske kodeord, altså ansigtsgenkendelse og fingeraftryk. Med Windows Ink vil man kunne bruge en digital pen på Windows-udstyr, og notater og tegneområde vil med et nyt genvejspanel kunne kaldes frem fra låseskærmen, så man hurtigt kan få noteret, hvad man vil huske. Det indbefatter en forbedret udgave af programmet Sticky Notes med de gule huskesedler til skærmen, som vil kunne genkende håndskrift og automatisk koble noter sammen med anden information.

Internettelefoniprogrammet Skype, som Microsoft købte for nogle år siden, vil desuden kunne bruges sammen med Microsofts kommende HoloLens-briller, som endnu ikke er på markedet.

Ifølge Microsoft bruger 270 millioner i dag Windows 10. I Danmark har 25,75 procent af alt udstyr, der kobler sig på Internet, i marts Windows 10 som styresystem, viser tal fra det amerikanske netanalysefirma Statcounter. Dermed ser det ud til, at Windows 10 i løbet af den næste måned vil overhale Windows 7, som i marts ligger på 26,4 procent af danskernes udstyr. Nærmeste konkurrent er Apples OS X, som 15,94 procent bruger.

Microsoft, der er verdens største softwareproducent, har valgt at opdatere Windows 10 løbende i stedet for som hidtil at udsende nye udgaver af Windows med års mellemrum.