Skattefradrag for børnebidrag til privatskole?

Fradrag for udgifter til børn er et af de få lyspunkter ved at være samværsforælder.

Mit barn har behov for at gå på en lille skole og går derfor i en privatskole. Jeg betaler derfor betaler ekstra børnebidrag til barnets anden forælder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

?: Mit barn har behov for at gå på en lille skole og går derfor i en privatskole. Jeg betaler derfor betaler ekstra børnebidrag til barnets anden forælder.

Barnet går kun i 2. klasse, så det vil være mange år frem med denne ekstra udgift.

Kan jeg trække det ekstra børnebidrag fra i skat?

Med venlig hilsen F.

!: Det kan i rigtigt mange sammenhænge være svært at se det virkelig positive i at være skilt og være den forælder, som ikke har barnet boende. Et af de få områder, hvor der set ud fra en juridisk-økonomisk side er lys i tunnelen, er den fradragsret, som man har i forhold til børnebidrag.

Hvis man er samlevende forældre, må man betale alle udgifter til børnene af beskattede kroner. Man får kun det normale standard-børnetilskud, mens en bopælsforælder får forhøjet børnetilskud, hvis man er alene med børnene.

Hvis man er samværsforælder og betaler børnebidrag, kan man få fradrag for bidraget med på nær de første 150 kroner om måneden. Bidraget fastsættes som udgangspunkt efter nogle meget faste kriterier for den bidragsforpligtedes indkomst. Man kan imidlertid sagtens aftale bidraget parterne imellem uden at inddrage myndighederne i fastsættelsen.

Dit eksempel hører endda til dem, som vi af og til møder i praksis. Det er ikke gratis at gå på privatskole, og nogle bopælsforældre er i en økonomisk situation, hvor man måske ikke vil få tilkendt mere end normalbidraget på grund af den anden forælders indkomst men samtidig ikke har råd til at betale privatskolen. Da kan det være rigtigt praktisk at indgå en aftale som beskrevet af dig.

Man kan få fradrag for et aftalt børnebidrag, også selv om aftalen betyder, at bidraget er større, end det ville være blevet fastsat af Statsforvaltningen.

Det er en betingelse for fradrag for bidrag, at aftalen er tilstrækkelig klar med hensyn til bidragets størrelse og løbetid, og at der er tale om løbende bidrag. Endvidere er det en betingelse for fradrag for børnebidrag, at der foreligger fornøden dokumentation for beløbets betaling.

Svaret på dit spørgsmål er altså, at du kan få fradrag i en sådan situation.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk