Sådan undgår du tvangsauktion

Er du blevet fyret, skilt eller på anden måde ikke i stand til at betale terminen? Her er realkredittens gode råd.

Det behøver ikke altid ende med en tvangsauktion, hvis du eller din partner mister jobbet. Er man aktiv, kan man selv være med til at forhindre, at økonomien kuldsejler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Tallene er nådesløse. Hver måned mister flere tusinde danskere jobbet. Fra bunden på lige under 50.000 ledige i juni i fjor ventes arbejdsløsheden med udgangen af næste år at være steget til over 150.000 danskere. For mange af dem bliver det uhørt svært at betale terminen. Og hvis den meget lave rente stiger, vil endnu flere komme i problemer, og en del af dem vil havne på tvangsauktion.

I maj blev der gennemført 363 tvangsauktioner mod 290 måneden før, og der kan være mange flere på vej: Det tager op mod 180 dage, fra lånet misligholdes, til tvangssalget er endeligt afsluttet. Der er altså en vis forsinkelse, før statistikkerne afslører de økonomiske effekter af fyringerne.

"Vi tror jo heller ikke, at tvangsauktionerne har nået toppen, for der er historisk en meget tæt sammenhæng med ledigheden," siger BRFkredits cheføkonom Ulrikke Ekelund.

Men der er meget, man som trængt boligejer kan gøre for enten helt at undgå at miste boligen eller i det mindste afbøde effekten af et salg. Først og fremmest skal man droppe berøringsangsten og indlede en dialog med banken og realkreditinstituttet, som kan hjælpe med økonomisk rådgivning, anbefaler Ulrikke Ekelund.

Det nytter ikke at gå i sort og lade rudekuverterne hobe sig op, for så er man stensikkert på vej mod en tvangsauktion. Måske kan realkreditinstituttet ligefrem hjælpe med en løsning.

Se kritisk på din egen økonomi

Først og fremmest skal man gennemgå sin økonomi med en tættekam og skære det overflødige bort:

Hvis du har mistet jobbet eller blevet skilt, er det ikke sikkert, du har det samme behov for at eje en bil. Tag cyklen, bussen eller toget. Har du en motorcykel eller har familien to biler, så vurder jeres transportbehov igen.

Sælg sommerhuset. Hvis udgifterne til renter trækker din faste bolig på tvangsauktion, så er det måske bedre at skyde fritidshuset af, også selv om det bliver med tab. Har du også en båd? Sælg den!

Drop det dyre fitness-abonnement. Som Ulrikke Ekelund konstaterer, så har de fleste mennesker et par løbesko stående fra det seneste nytårforsæt. Det er ganske gratis at løbe en tur!

Til sidst er der alle de små omkostninger, som til sammen løber op: Magasiner, aviser, slik, restaurantbesøg og biografture, som måske kunne trænge til at undergå en beskæring.

Hvad kan realkreditten gøre for dig?

Når det nye budget er på plads, og det alligevel strammer, hvad kan en samtale med banken eller realkreditinstituttet så nytte?

"Her spiller mange individuelle ting ind, for hvad er det, der har bragt boligejeren i denne situation? Så er det, at vores rådgivere taler med folk for at få afdækket præcist, hvad det handler om. Er det permanent? Hvilken type lån handler det om? Og der er forskellige muligheder," siger  BRFkredits cheføkonom.

Ulrikke Ekelund understreger, at det altid afhænger af en konkret og individuel vurdering, men en af mulighederne er at give henstand i nogle måneder. Eller man kan forlænge løbetiden på lånet, så ydelsen falder. Så hvis det allerede nu skranter med privatøkonomien, eller hvis man ved, at der vil ske markante ændringer i den kommende tid, er et godt råd at få en dialog med sit realkreditinstitut, inden det går galt.

En anden mulighed, som mange trængte boligejere med garanti kigger på lige nu, er at skifte fra et fastforrentet lån til et flekslån, som lige nu er ekstremt billigt med en rente på omkring 2,5 procent. (Desværre udbydes for tiden ikke flekslån med renteloft.)

"Men vi kan ikke bare som standard smide folk over i et F1-lån eller forlænge løbetiden. For nogle er det en rigtigt god ide, hvis familien for eksempel stadig har den ene indkomst, og økonomien også kan rumme et par rentestigninger," siger Ulrikke Ekelund.

Når man som boligkøber optager et lån, skal økonomien normalt kunne klare et fastforrentet lån med afdrag, men når en låntager kommer i krise, vil realkreditten i noge tilfælde "se lidt bredere på det".

"Hvis vi tror på, at det kan være med til at løse et problem for kunden i en periode, så har vi også en interesse i at være fleksible," siger Ulrikke Ekelund.

Men  hænger det alligevel ikke sammen, så vil BRFkredit være nødt til at sige, at nu er der ingen vej udenom: Der er ikke noget at gøre, den her bolig skal sælges.

"Og kan man så lave en frivillig handel, så får man en lidt bedre pris, og man undgår en masse omkostninger. En tvangsauktion er en lang proces," siger Ulrikke Ekelund.

LÆS MERE