Stor stigning i antallet af tvangsauktioner

Ikke siden 1996 har så mange danskere måttet kaste håndklædet i ringen og lade boligen tvangssælge.

Foto: Arkivfoto: Claus Bech

Konsekvenserne af boligkrisen og den stigende ledighed begynder nu for alvor at skinne igennem på antallet af tvangsauktioner. I maj blev der bekendtgjort 363 tvangsauktioner mod 290 måneden før, korrigeret for sæsonudsving. Det er en stigning på 25 procent, oplyser Danmarks Statistik.

Niveauet er det højeste siden marts 1996, hvor der blev registreret 380 tvangsauktioner, og der er mere trist nyt i vente fra denne kant, forventer blandt andre Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen.

"Den stigende arbejdsløshed og de faldende huspriser er således i vores øjne en rigtig skidt cocktail for udviklingen i tvangsauktionerne. Den lavere rente kan dog virke som en vis buffer for udviklingen, men også givet den relativt lange responstid i tvangsauktioneprocessen vil konsekvenserne af den dybe nedtur sætte sit præg på statistikken i lang tid endnu," siger Jes Asmussen.

Det er også meldingen fra Danske Bank, selv om man her i første omgang hæfter sig ved, at stigningen endnu ikke er dramatisk.

"Vi må desværre regne med, at der kommer flere tvangsautkioner. Danmark er i en dyb økonomisk afmatning, hvor beskæftigelsen er faldet med over 80.000 på et år, og hvor ejendomspriserne mange steder er faldet både 10, 20 og 30 procent. I den situation kan det ikke undgås, at en del mister even til at betale terminen og samtidig ikke kan komme af med boligen til en pris, der gør dem i stand til at betale lånet tilbage," siger bankens privatøkonomiske ekspert Las Olsen.
 

Kilde: Danmarks Statistik

Det er især enfamiliehuse, der nu for alvor rammes af tvangsauktioner, og primært i Hovedstaden og på Sjælland, om end der er tale om stigninger i stort set hele landet.

Det er især region Midtjylland, der oplever en kraftig stigning på hele 82,6 procent. Også region Sjælland tager godt fra med en stigning på 66,6 procent. Eneste undtagelse er region Nordjylland, hvor der sker et fald på 25,6 procent.

Tvangsauktioner over fritidshuse er steget med 126,7 procent - mens der for ejerlejligheder kun er tale om en marginal stigning. Det tolker BRFkredit derhen, at prisfaldene på dette område har haft en gavnlig effekt.

"Der er tegn på, at den store pristilpasning, der har været på ejerlejlighedsmarkedet, har haft effekt. Det har nemlig betydet, at boligbyrden for køberne er faldet markant, og dermed er det muligt for sælgerne at afhænde boligerne på det frie marked i stedet for ved tvangsauktion," siger cheføkonom Ulrikke Ekelund.
 

Kilde: Danmarks Statistik

I faktiske tal var der 395 tvangsauktioner i maj mod 279 måneden før. I forhold til maj sidste år er det faktiske antal tvangsauktioner steget med 84 pct. Siden statistikkens start i 1979 var det laveste antal tvangsauktioner i 2006, hvor der i gennemsnit var 103 pr. måned, mens det højeste var i 1990 med i gennemsnit 1.695 pr. måned.

Ulrikke Ekelund fra VRFkredit regner også med flere tvangsauktioner den kommende tid på grund af stigende ledighed, men hun regner med, at tallene slet ikke kommer i nærheden af det boom i tvangssalg, som danske boligejere oplevede efter Kartoffelkuren midt i 1980erne.

Den helt store joker i spillet om boligmarkedet er imidlertid renten, som lige nu er så lav, at ingen vist forventer, at den kan blive meget lavere.

"Renten på et rentetilpasningslån er faldet med ca. 2,7 procentpoint siden rentetilpasningen i december. Det betyder ca. 27.000 kr. om året før skat eller ca. 1.500 kr. om måneden efter skat. Når det er sagt, er det imidlertid ved at være slut med krudt til rentebøssen," siger Ulrikke Ekelund.