Tvangsauktion rammer også de dyre huse

Antallet af tvangsauktioner stiger, fordi flere og flere ganske enkelt ikke kan betale terminen. Ingen går ram forbi – heller ikke danskere, som bor i dyre huse på de rigtige adresser nord for København.  

Hvis du tror, det kun er ufaglærte, lavtlønnede danskere, som ender i en håbløs gældsfælde, hvor hjemmet gennem hele livet ender på tvangsauktion, kan du godt tro om igen.

Masser af danskere med gode job og store, velholdte huse på de rigtige adresser, bliver hårdt ramt, når en finanskrise skyller ind over landet.

Faktisk er det ofte netop danskere med gode indtægter og dyre boliger, som rammes hårdest, når økonomiske kriser indtræffer.

Lektor på Copenhagen Business School, Jens Lunde, der har forsket i danskernes bolig- og privatøkonomi i mange år, siger, at danskernes gæld på de dyre adresser ofte er væsentlig højere end andre steder:

»Jo flere penge du tjener, jo flere penge bruger du, og jo flere penge låner du. Man kan se, at danskernes gældsforhold udvikler sig proportionelt med deres indtægt, og derfor er teknisk insolvens lige så udbredt blandt de rige som blandt alle andre,« siger Jens Lunde.

Tilbage under den seneste, alvorlige boligkrise i slutningen af 1980erne, hvor mere end titusind familier årligt måtte se deres bolig ende på tvangsauktion, fandt Jens Lunde ud af ved at grave i noget skattestatistik, at teknisk insolvens var nogenlunde lige udbredt uanset, om indtægten var høj eller lav. 

Dyre huse falder mest

Samtidig var der en tendens til, at gældsbelastning og teknisk insolvens var mere udbredt, jo yngre familiens overhoved var.

Ligesom under sidste boligkrise er det denne gang de dyreste boliger, som tilsyneladende falder mest i pris.

»Liebhaverboliger er ikke en nødvendighed – det er noget, som folk kan fravælge, hvis der på grund af en økonomisk nedtur er risiko for, at de kommer under pres. Derfor vil disse huse have en tendens til at falde mere i pris end almindelige boliger,« siger Jens Lunde.

Det betyder, at mange danskere, som bor på dyre adresser, risikerer at ende i en situation, hvor huset kommer på tvangsauktion.

Jens Lunde er slet ikke i tvivl om, at der allerede i dag sidder mange ulykkelige skæbner i de velhavende kommuner nord for København, som enten er havnet i en tvangsauktion, eller som vil gøre det efterhånden, som arbejdsløshedskøen vokser.
 

»Brug friværdien«
En af årsagerne er, at det under opturen lykkedes banker og realkre­ditinstitutter at overbevise alt for mange danskere om, at friværdien skulle ud at arbejde:

»Gældsbelastede familier findes ikke kun blandt dem, der har købt de seneste år. Mange har jo optaget ekstra lån, siden de købte huset. En del banker slog sig op på,  at det var lidt dumt, hvis friværdien bare stod og kedede sig i murstenene. Og nogle af de folk, som lyttede og fulgte bankernes »gode råd«, sidder i dag i en meget udsat position. Det gælder selvfølgelig især, hvis de mister en indtægt enten på grund af arbejdsløshed, skilsmisse eller dødsfald,« siger Jens Lunde.

#embed#

De seneste tal for antallet af tvangsauktioner viser, at april bød på 282 tvangsauktioner mod 245 i marts – det er en stigning på 15 procent.

Det er især i Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Syddanmark, at antallet af tvangsauktioner er stigende.