Sådan ruster du dig mod ledighed

Økonomien er formentlig den største bekymring ved arbejdsløshed. Her er et par gode råd.

Det kan være en god ide at trimme sin økonomi, hvis der er risiko for ledighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere end 10.000 danskere blev arbejdsløse i april, og siden årsskiftet har knap 19.000 mistet deres job. Det kan medføre lommesmerter, som måske kan undgås, hvis sejlene rebes i god tid. Så hvis du føler dig i fare for at blive fyret, så er der måske grund til at gennemgå økonomien og skære lidt i den.

Politiken har fået Kim Valentin, privatøkonomisk rådgiver fra Finanshuset Fredensborg til at give gode råd om at polstre økonomien, hvis der er udsigt til ledighed. Han mener, at det især handler om at reducere de usikre elementer i privatøkonomien.

"Det her handler meget om at tage risiko. Når man ser, at risikoen stiger for at blive fyret, gå ned i løn eller miste en bonus, så skal man gå ind og kigge på sine andre risici," siger Kim Valentin.

Han peger på, at det først og fremmest er eventuelle riskable investeringer, der skal ryddes af vejen. Hvis man for eksempel har købt aktier for lånte midler, så indebærer det en støre risiko, end hvis der var købt for eksisterende opsparing. Pludselige kurstab kan nemlig efterlade investoren med gæld, der er større end de værdier, der er købt for lånet.

Desuden springer variabelt forrentede lån i øjnene, hvis der er udsigt til ledighed.

"Har man en variabel rente et sted i sin økonomi, kan det være at man skal få den lavet om til en fast rente," siger Kim Valentin, selv om det i nogle tilfælde vil medføre en højere ydelse til gengæld for sikkerheden for en stabil ydelse.

Endelig kan det være en god ide at kigge kritisk på udgifter til ting, der måske ikke er strengt nødvendige.

"Det kan for eksempel være, at man har købt bil nummer to, og der skal man måske overveje at afskaffe den. I stedet kan man så begynde at opbygge en reserve i økonomien for at have en økonomisk buffer," siger Kim Valentin til Politiken.

Selv om mange danske familier endnu ikke er berørt af krisen og forsat har deres job, så forudser blandt andre de økonomiske vismænd, at der er sorte skyer forude for økonomien.

De største farer, der lurer på en privatøkonomi, er en fyring eller et tvunget salg af en bolig, der er købt, da priserne var højest - altså inden for de seneste to-tre år.