Fyrede får gratis lån af fagforeningen

Når banken ikke vil låne penge ud til fyringsramte medlemmer, træder fagforeningerne til med rentefri lån.

Når jobbet forsvinder, står mange uden mulighed for at låne i banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Kathrine Damkjær
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kraftigt stigende antal konkurser får i stigende grad landets fagforeninger til at klare medlemmernes privatøkonomi, indtil de får penge fra Lønmodtagernes Garantifond, skriver Fyens Stiftstidende.

Ifølge fagforeningerne vil flere banker ikke låne deres kunder penge, selv om der som regel kun er et par måneder, indtil alle formaliteter omkring konkursen er på plads, og medlemmerne kan få pengene fra garantifonden.

Hos HK Midt, der også dækker Fyn, fortæller Arne Jørgensen, der er leder af den faglige afdeling, at fagforeningerne i mange år har lånt medlemmerne penge rentefrit, men at situationen er blevet mere presserende med det stigende antal konkurser.

- Da Kerteminde Tryk gik konkurs sidste år, gav vi f.eks. medlemmerne lønlån, indtil Lønmodtagernes Garantifond trådte til. Vi får så typisk transport i pengene fra garantifonden, så vi er sikret, siger Arne Jørgensen.

Jørgen Hoppe, der er formand for HK Privat, kalder det ærgerligt for bankerne, at de strammer lånevilkårene og ikke vil yde samme service, da de jo kan få sikkerhed for pengene.

- Bankerne burde være i stand til at låne folk penge, men vil de ikke det, kan medlemmerne bare gå til os, siger Jørgen Hoppe til Fyens Stiftstidende.

Også hos fagforeningen Business Danmark kan man mærke, at der i januar og februar blev registreret næsten 900 konkurser i Danmark. Det betyder nemlig, at sagsbehandlingstiden stiger hos Lønmodtagernes Garantifond.

I årets første måneder bad 73 medlemmer om hjælp mod 10 i samme periode året før. Hos fagforeningen ydes et rentefrit lån på 16.000 kroner, og der er yderligere 13.000 at hente, hvis sagsbehandlingen trækker ud.