Prisen på ejerlejligheder i København nærmer sig bunden

Efter dramatiske prisfald gennem de seneste to til tre år falder priserne på lejligheder i København nu i et langsommere tempo end før. Nedturen er næppe forbi, men den er blevet mindre dramatisk end før, viser ny analyse.

Foto: Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen

Det er nu muligt at købe en typisk ejerlejlighed på 80 kvadratmeter på Østerbro, Nørrebro, Vesterbro eller i andre af Københavns bydele, hvis man tjener lige omkring 36.000 kroner om måneden før skat. Det er betydeligt mindre end for få år siden, hvor indkomsten skulle op over 46.000 kroner om måneden.
Af samme grund er der nu små forsigtige tegn på, at tre års benhård nedtur på det københavnske boligmarked, langsomt lakker mod enden. Prisen på lejligheder vil sandsynligvis falde yderligere, men i et betydeligt langsommere tempo end før.

Det vurderer storbanken Nordea i en ny analyse, der peger på, at små lejligheder på mindre end 50 kvadratmeter er halveret i pris, siden priserne toppede i efteråret 2006. Alle lejligheder set under ét er barberet 35 procent ned i pris, efter priserne blev fordoblet på kort tid i de gode år. 

Det er på det københavnske boligmarked, at de første tegn på bedre tider formentlig vil vise sig herhjemme. København førte således an både under opturen frem til efteråret 2006 og i den efterfølgende nedtur. Så hvad der sker i resten af landet er ofte en lidt blidere og forsinket kopi af udviklingen i København, og her ser cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea nu tegn på, at den værste tilpasning er ved at være forbi for denne gang.

Boliger lejes ud

Færre boliger end før står eksempelvis gabende tomme. Det skyldes formentligt, at de nu lejes ud i stedet for at stå tomme til salg. Et tegn på, at priserne måske ikke falder på yderligere markant vis, er, at der er langt færre lejligheder til salg. Det betyder, at købere ikke står helt så stærkt som før.
Men et stort og skjult udbud af boliger, som skal sælges, gemmer sig dog lige under overfladen.

»Mange boliger lejes ud af familier, der er interesserede i at sælge, hvis de kan få den ønskede pris. Mange udlejninger sker også på midlertidige lejekontrakter, der udløber om få år, og som vil bidrage til et stigende udbud fremover,« siger Helge J. Pedersen.

Flere andelslejligheder

Der er oven i det så også kommet mange andelslejligheder på markedet de senere år. Alene ejendomsmæglerne har i dag dobbelt så mange andelsboliger til salg som for et år siden, nemlig 1.200.
Til sammenligning er der 2.300 ejerlejligheder til salg lige nu. Men mange andelsboliger sælges via Den Blå Avis eller på nettet, så der er formentligt langt flere til salg.

»Andelslejligheder er en oplagt mulighed for mange boligkøbere. Derfor er det stigende udbud af andelslejligheder med til at presse prisen på ejermarkedet,« siger Helge J. Pedersen.

Den stigende ledighed er så også med til at holde priserne nede. Men under de tidligere boligkriser i slutningen af 1980erne og starten af 1990erne var ledigheden betydeligt højere end nu. Så risikoen for at blive ramt af ledighed er mindre end dengang.

Færre nybyggerier

De senere års byggeboom er så også bremset kraftigt op. Så fremover vil færre nye ejerlejligheder komme på markedet.
Mange har været afskåret fra at købe lejligheder i København de senere år. Det har betydet, at færre unge end før i dag ejer en lejlighed i København.

»Men mange unge vil gerne bo i en lejlighed med central beliggenhed. Så der er givet et udækket købsbehov, der kan udløses her i takt med, at de unge i stigende grad får råd til at købe bolig igen,« siger Helge. J. Pedersen.

Med til at holde en hånd under boligpriserne i København er også, at renten er faldet betydeligt siden sidste efterår. Samtidig er skatten sænket, mens lønnen er steget for mange. Det betyder, at langt flere enlige nu har råd til at købe en 80 kvadratmeter ejerlejlighed i København.

Til næste år sænkes skatten yderligere, og hvis priserne samtidig falder lidt mere, vil gruppen af mulige købere vokse yderligere.

»Derfor tror vi, at hovedparten af faldet i salgspriserne er set. Det kan dog ikke udelukkes, at salgspriserne vil falde med yderligere fem til ti procent,« siger Helge J. Pedersen.

Fortsat ligger udbudspriserne dog betydeligt over salgspriserne. I de gode år blev københavnske ejerlejligheder solgt bare to til otte procent under udbudsprisen. Men lige nu er udbudspriserne 25 procent højere end salgspriserne.
»Så der handles ganske meget om priserne lige nu. Det gennemsnitlige afslag i prisen er for tiden oppe på 12 til 14 procent i første kvartal 2009 for hele markedet,« siger Helge J. Pedersen.