Mæglere: Hjælp – vi mangler lejligheder

Det går godt med at sælge de små lejligheder ifølge ejendomsmæglerkæderne Home og Nybolig. Men lektor på CBS advarer mod at stole på informationer fra branchen.

Foto: Foto: Brian Bergmann / Scanpix.
Læs mere
Fold sammen

Landets ejendomsmæglere har fået sved på panden. Og det er ikke varmen, der får hudens porer til at åbne sig, men derimod travlhed.

»Siden april er salget af især to-værelses lejligheder eksploderet. Køberne forventer ikke, at priserne kommer meget længere ned inden for dette segment, der har taget de hårdeste tæsk. Priserne på små lejligheder er op imod halveret siden toppen. En hastigt voksende andel af omsætningen er derfor førstegangskøbere og forældrehandler til disse mindre lejligheder,« siger Niels H. Carstensen, kommunikationschef i Home.
Også Nybolig har været nødt til at købe ekstra servietter til at tørre panden:

»Vores mæglere oplever en stigende søgning blandt forældre og førstegangskøbere. Hvis tendensen fortsætter vil der snart mangle boliger til salg i den rigtige størrelse over store dele af København. Det viser en analyse, hvor vi har undersøgt det københavnske boligmarkeds udvikling,« siger Eva Nørgaard Petersen, som er kommunikationschef i Nybolig.

Vær varsom

Lektor på Copenhagen Business School, Jens Lunde, giver dog ikke meget for mæglernes optimisme og opfordrer potentielle købere til at være meget varsomme med at stole på udmeldinger fra ejendomsmæglerbranchen:

»Den seneste dokumentation og statistik om prisudviklingen på boligmarkedet fra Home viste, at både lejligheder og huse fortsætter med at falde. I perioden inden havde ejendomsmæglerkæden sagt, at de havde flere og flere fremvisninger, og at der var optimisme at spore, men foreløbig har det ikke ført til flere dokumenterede boligsalg. Og priserne falder altså fortsat,« siger Jens Lunde.

Nybolig og Home fastholder imidlertid, at det går den rigtige vej. Ifølge Nybolig er det især centralt i København, at salget går frem. Det gælder på Østerbro og Amager, men også i Valby er en væsentlig del af det samlede antal boliger til salg i 2008 nu solgt.

Købere til de små

Ifølge Home er der nu flere købere end sælgere til de små lejligheder:

»Vi sælger mange af de mindre lejligheder hurtigt og ofte til prisen. Der er generelt en bedre balance mellem antallet af købere og sælgere især i København, Århus og Nordsjælland, men på lejligheder er der flere købere end sælgere af små lejligheder,« siger Niels H. Carstensen.