Politisk krav om lavere bankrenter

Bankerne skal sætte renten ned nu, så det kommer virksomheder og forbrugere til gode. Ellers får de tommelskruerne på, advarer politikerne.

Foto: Arkivfoto: Keld Navntoft. Kristian Thulesen Dahl bliver modtaget af økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen ved forhandlingerne om bankpakken. Nu kræver Dansk Folkepartis formand for Finansudvalget, at bankerne lader kunderne mærke den lavere rente.
Læs mere
Fold sammen

Nationalbankens rentenedsættelser er ikke slået igennem i bankernes udlånsrente overfor virksomheder og forbrugere. Derfor advarer partierne bag den seneste hjælpepakke til bankerne om, at det kan få konsekvenser, hvis udlånsrenterne ikke snart kommer ned.

- Det er klart, at vi vil gå i tænkeboks i forhold til, hvordan vi kan sætte tommelskruer på bankerne, hvis ikke vi kan se, at de lader rentesænkningerne komme forbrugerne og dermed også virksomhederne til gavn, siger formanden for Folketingets finansudvalg Kristian Thulesen Dahl (DF).

Nationalbanken sænkede i juni sin udlånsrente til historisk lave 1,55 procent. Det skete efter rentenedsættelser fra Den Europæiske Centralbank, der forsøger at sætte gang i hjulene og boligmarkederne i Europa. De danske banker har proppet noget af gevinsten i lommen, mener Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkepartis gruppeformand har dog ikke noget bud på, hvad der skal ske, hvis truslen ikke virker. Og de to regeringspartier, Venstre og de Konservative, kan også kun appellere til bankerne om selv at sætte renterne ned, så både borgere og virksomheder kan låne billigere penge.

- Det har stor betydning for, at vi igen får gang i hjulene. Derfor kan jeg kun håbe, at konkurrencemekanismen træder i kraft, så kunderne flygter fra de banker, som ikke har en fair rente, siger de Konservatives finanspolitiske ordfører, Mike Legarth.

Venstres finansordfører Tina Nedergaard håber også, at det kun er et spørgsmål om tid, før bankerne indbyrdes konkurrence presser udlånsrenten ned:

- Jeg tror, at det er udtryk for markedet endnu ikke har stabiliseret sig. Både bankerne og kunderne er bange for at bevæge sig, og så får vi en tilstrækkelig konkurrence. Jeg har selvfølgelig forståelse for, at der må ske noget, og vi må drøfte med Finansrådet, hvad der skal til, før bankerne sænker renterne. Men jeg har svært ved at se hvilken metode - hvilket værktøj - vi skulle bruge til at tvinge dem til det.

Til gengæld mener SF's finanspolitiske ordfører, Ole Sohn, at partierne bag bankpakke ll ikke bare kan sidde med hænderne i skødet.

- Vi lavede en gentleman's agreement om, at bankerne ikke bare skulle bruge hjælpen til at skovle penge ind til aktionærerne. Den overtræder bankerne ved ikke at sænke udlånsrenterne, og det er dybt provokerende. Derfor er vi nødt til at handle og stille skrappere krav til den finansielle sektor, ligesom staten må bruge sin nye stemme som aktionær i bankerne til at kræve indflydelse, siger Ole Sohn.

Bankernes brancheorganisation Finansrådet afviste i sidste uge, at danske bankkunder bliver snydt for rentefald. De peger på, at det fortsat er dyrt for bankerne at låne penge, og at de samtidig befinder sig i en lavkonjunktur præget af stor usikkerhed.   /ritzau/
 
Sammenlign bankernes rentesatser på Dinepenge.dk/bank/mybanker