Bankkunder snydes for rentefald

Midt i krisen tjener banker penge som aldrig før, mens de samtidig forlanger mere i rente af deres kunder.

Selv om renten på pengemarkedet er faldet kraftigt på det seneste, er bankernes rente af kundernes lån ikke faldet tilsvarende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det seneste godt halve år har Politiken i en række artikler afdækket, at banker har tøvet med at sætte renten ned for deres kunder, selv om Nationalbanken gang på gang har sænket sin rente. Tit har bankerne forklaret, at de fortsat betaler dyrt for penge, de låner andre steder end i Nationalbanken - ofte i det såkaldte pengemarked, hvor banker låner af hinanden.

Nu viser nye tal fra Nationalbankens rentestatistik imidlertid, at renten i pengemarkedet er styrtdykket det seneste halve år. Alligevel sænkes renten for privatkunder fortsat kun meget lidt - og for erhvervskunder stiger den ligefrem. Det skriver Politiken tirsdag.

Udviklingen er opsigtsvækkende, vurderer en af landets førende eksperter.

»Renten på nyudlån til erhvervskunder har fulgtes meget tæt med renten på pengemarkedet, men lige pludselig er det vendt helt rundt, så erhvervskundernes rente stiger, mens renten i pengemarkedet falder. Det er et meget markant skifte«, siger professor Jesper Rangvid fra handelshøjskolen CBS i København til Politiken.

Storbankerne Nordea og Jyske Bank har i de seneste uger offentliggjort tal og regnskaber, der viser store overskud.

»Bankerne har store tab på udlån, men de tjener samtidig meget mere på andre dele af deres forretning. Noget af indtjeningen kommer ved, at der bliver handlet usædvanlig meget med aktier og andre værdipapirer, men en stor del kommer også fra, at de tjener mere på kunderne via den udvidede rentemarginal«, siger Jesper Rangvid.

Udviklingen kan på længere sigt svække bankernes anseelse i befolkningen.

»Bankerne har sagt, at det er, fordi de skal dække deres tab, at de ikke sætter kundernes rente lige så meget ned som pengemarkedet og Nationalbanken, men hvis de bare fortsætter med at have store overskud, vil der sprede sig en mistro mod det argument«, siger Jesper Rangvid.

Bankernes organisation Finansrådet mener ikke overraskende, at det er forkert at sige, at bankerne snyder kunderne for noget.

"Det er fortsat blevet billigere for private kunder at låne penge i banken. Også renten på udlån til erhvervskunder er faldet betydeligt siden november sidste år," siger kontorchef i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

"At renten ikke er så lav, som erhvervslivet ønsker, skal også ses i lyset af, at bankernes risici og tab er øget som følge af den økonomiske lavkonjunktur. Bankerne forventer fortsat store tab på udlån som følge af flere virksomhedskonkurser. Også omkostningerne er steget. Ud over relativt dyre bankpakker, så er bankernes samlede råvarepris fortsat høj som følge af finanskrisen," siger Niels Storm Stenbæk.

Bankernes indbyrdes lån via interbankmarkedet og lån i Nationalbanken udgør kun en mindre andel af bankernes samlede finansiering, anfører Finansrådet. Kunderne efterspørger lån, der løber over flere år, og renten på de lange penge er ikke faldet så meget som de helt korte pengemarkedsrenter.