På jagt efter sommerhus? Skal du vente eller slå til nu?

Hvis man overvejer at købe sommerhus, er det vigtigt at gennemtænke forskellige fordele og ulemper ved at slå til nu i forhold til at vente.

​Det taler for at købe nu


Der er gode muligheder for at få et sommerhus til en skarp pris. Sommerhusmarkedet har det stadig svært mange steder i landet. Og selv om der er kommet mere gang i salget, har det ikke haft den store effekt på priserne. Samtidig er der rigtigt mange sommerhuse at vælge mellem, da den øgede handelsaktivitet har fået flere til at sætte til salg-skiltet frem.

Hvis regeringens forslag om at hæve lånegrænsen fra 60 til 80 procent bliver vedtaget, kan det medføre øget efterspørgsel og stigende priser. Slår man til nu, kan man derfor være heldig at høste en værdistigning, når effekten af en eventuel lov­ændring begynder at afspejle sig i markedet.

Og man har altid mulighed for at omlægge sit lån på et senere tidspunkt.

Det taler for at vente

Hvis man er nødt til at supplere realkreditlånet på 60 procent af boligens værdi – hvilket er den nuværende lånegrænse – med et banklån, kan det vise sig at være en dyr fornøjelse at købe nu. Det er nemlig ikke gratis at omlægge lån. Derfor kan det være en fordel at vente og se, om regeringens forslag om at hæve lånegrænsen til 80 procent bliver en realitet.

Ifølge ejendomsmæglerkæden Home er det aktuelle udbud af sommerhuse desuden så stort, at der formentlig kommer til at gå noget tid, før en eventuel lovændring vil føre til stigende priser. Det taler for at slå koldt vand i blodet, da det optimale vil være både at få et sommerhus til en attraktiv pris og et billigere lån.

Hvis man drømmer om et dyrere hus, end budgettet på nuværende tidspunkt tillader, kan det også være en fordel at vente, da billigere finansiering kan gøre det muligt at blive kredit­godkendt til at låne et større beløb.