Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
38-årige Sofie Munk og Jens Mortensen Østergaard, 37 år, drømmer om at kombinere det hektiske storbyliv på Nørrebro i København med et fristed, hvor de er tæt på vandet og har højt til himlen. I et halvt års tid har de derfor brugt en del weekender på at se på sommerhuse i og omkring Rørvig, hvor Sofie Munks forældre har sommerhus. Men den seneste måned har de intensiveret jagten.
Det skyldes, at Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, midt i juli kom på banen med et forslag om at hæve grænsen for den del af sommerhusets værdi, der kan finansieres med et realkreditlån, fra de nuværende 60 procent til 70 eller 80 procent.
Dermed kan det blive markant billigere at låne penge til et sommerhus – især for dem der bliver nødt til at supplere realkreditlånet med et banklån til en væsentligt højere rente.
Ifølge beregninger fra Nordea vil der rundt regnet være omkring 20.000 kroner at spare om året, hvis man køber et sommerhus til en mio. kroner finansieret med 80 procent realkreditbelåning og 15 procent banklån frem for 60 procent realkreditlån og 35 procent banklån (det er et lovkrav, at man kan stille med en udbetaling på fem procent).
Hos ejendomsmæglerkæde Home frygter relationschef Mads Ellegaard, at der kan ske en midlertidig opbremsning i salget af sommerhuse, indtil det er afklaret, om forslaget bliver vedtaget – hvilket sandsynligvis vil ske i løbet af efteråret.
Men udsigten til, at de måske kan få et mere fordelagtigt lån, har ikke fået Sofie Munk og Jens Mortensen Østergaard til at gå i venteposition. Tværtimod ønsker de at fremskynde processen.
»Ejendommæglerne taler meget om det og har også nævnt over for os, at der kan komme et boom på sommerhusmarkedet, da det vil blive muligt for flere mennesker at låne til det. For os betyder det, at vi har intensiveret jagten og måske handler lidt hurtigere,« siger Sofie Munk, der er sekretariatschef i Københavns Kommune, mens hendes kæreste og kommende mand er gymnasielærer.
Kamp om mæglernes tid
Flere har peget på, at billigere lånemuligheder kan få priserne på sommerhusmarkedet til at stige, hvorfor det kan være en fordel at slå til nu, hvis man vil sikre sig en god pris.
»Det er ikke så meget prisstigninger, vi bekymrer os om, men at der kan blive større kamp om de huse, der er på markedet. Så vi vil gerne slå til, mens ejendomsmæglerne stadig har god tid til os. Især fordi vi ikke altid har mulighed for at reagere lige med det samme, når der er et interessant hus,« siger Sofie Munk.
Parret bor i en andelslejlighed på Nørrebro og har noget opsparing, som er øremærket til sommerhuskøb. For dem har det derfor ikke så stor betydning, om lånegrænsen hæves, da de ikke skal supplere realkreditlånet med et stort banklån.
»Desuden går jeg ud fra, at vi altid vil kunne omlægge lånet på et senere tidspunkt, hvis forslaget bliver en realitet,« siger Sofie Munk.
27-årige Majken Rasmussen, der arbejder som bioanalytiker på Rigshospitalet, er også på udkig efter et sommerhus. Hun blev gjort opmærksom på, at der kan være bedre lånemuligheder på vej i banken. Og det har fået hende til at se tiden lidt an.
»Det vil nok gøre det lidt nemmere i min situation at låne penge til at købe. Så det er kun en fordel. Jeg vil gerne have det økonomiske i orden, før jeg går videre med det. Derfor vil vi afvente og se, om det nye lån bliver en mulighed, da det kan give lidt mere økonomisk råderum til uforudsete udgifter,« siger Majken Rasmussen, som også bor på Nørrebro.
Hun kommer fra Vordingborg og er derfor på udkig efter et sommerhus i det område, så hun har sit eget fristed tæt på familie og venner. For at få det til at hænge sammen økonomisk har hun haft med i sine overvejelser, at det skal være et sommerhus, som også kan bruges til udlejning.
»Jeg har læst om, at vilkårene for udlejning bliver bedre. Og jeg havde egentlig tænkt, at det skulle udlejes en del af tiden de første par år. Det vil derfor have meget stor betydning for mig økonomisk, hvis det bliver billigere at låne. Måske behøver jeg ikke at udleje sommerhuset, som jeg nok ellers vil være nødt til for at gøre det nemmere at få tingene til at løbe rundt i dagligdagen,« siger Majken Rasmussen.