Nu kommer særskatten på store pensioner

Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en aftale om udligningsskat for store pensionsudbetalinger.

Tidligere skatteminister Kristian Jensen har som nuværende gruppeformand for Venstre fået de løse får tilbage i flokken, så der er flertal for den særlige udligningsskat for høje pensionsudbetalinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter intern uro blandt Venstres folketingsmedlemmer er der til morgen opnået enighed i både Venstres gruppe, med regeringspartneren De Konservative og med støttepartiet Dansk Folkeparti om en særlig udligningsskat for pensioner.

"Det er en enig folketingsgruppe i Venstre, der bakker op om den aftale, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti," siger Kristian Jensen til Ritzau.

Skatten er på seks procent i fire år og aftrappes derefter over fem år. Skatten skal kun betales af samlede pensionsudbetalinger over 362.800 kroner.  

Den særlige udligningsskat kommer som en konsekvens af skattereformen. Store pensioner kan være opsparet i tider med et fradrag i skatten på op til 73 procent ved indbetaling, mens skatten ved udbetaling højst kan være på 51,5 procent.

Venstre-medlemmerne Britta Schall-Holberg, Eyvind Vesselbo og Preben Rudiengaard har hidtil slået sig tøjret, blandt andet fordi de mener, at skatten kan ramme vilkårligt. Efter en kammeratlig samtale tidligt torsdag med gruppeformand Kristian Jensen og hans afløser som skatteminister Troels Lund Povlsen er der skabt enighed om den nye skat.  

Skatten vil kun ramme de rigeste, og ikke almindelige borgere, der har sparet op, lyder forklaringen fra Preben Rudiengaard ifølge Ritzau.

Skat vurderer, at cirka 31.000 pensionister vil blive ramt. Ifølge Skat vil det typisk være personer, der som erhvervsaktive har haft en årlig indkomst på ca. 700.000 kroner og derover, der kan blive ramt af udligningsskatten.

Regeringen og Dansk Folkeparti er desuden enige om at afskaffe det eksisterende ægtefællefradrag for begrænset skattepligtige og begrænse muligheden for misbrug af TastSelv. Samlet set giver de tre initiativer et varigt finansieringsbidrag til Forårspakke 2.0 på 125 millioner kroner.