Nordsjællændere har brug for mere til pension

Der er så markante forskelle i danskernes levetid, at de også får brug for opsparinger i forskellig størrelse - selv inden for de samme regioner.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er flere hundrede tusind kroner i forskel på, hvad en typisk borger i Gentofte kommer til at få brug for til pension for at leve på samme måde som en gennemsnitlig pensionist på den anden side af kommunegrænsen i København. Og det skyldes ikke forskelle i leveomkostninger i de to kommuner.

Det skyldes, at den gennemsnitlige pensionist i Gentofte groft sagt har udsigt til at leve fem år længere end fremtidens pensionister i København typisk har udsigt til.
Det viser nye tal for den såkaldte middellevetid fra Statens Institut for Folkesundhed.

"Over de seneste ti år er middellevetiden steget med i omegnen af to år. Det betyder helt generelt, at vi alle sammen kan se frem til at skulle leve lidt længere af vores pensionsopsparing. Det er forventeligt, at der er visse regionale forskelle, og det overrasker mig ikke, at det er nord for København, vi ser den længste forventede levetid. Men at der er så store forskelle på tværs af en kommunegrænse, er da bemærkelsesværdigt," skriver Jens Christian Nielsen, cheføkonom i Danica Pension, i en kommentar.

Den højeste middellevetid for mænd og kvinder viser sig i Hørsholm Kommune, hvor borgerne har en forventet levetid på knap 80 år. Det er fem år mere end mænd og kvinder med adresse i Lolland kommune har udsigt til.

I Gentofte er den forventede middellevetid knap 80 år, mens den er cirka 75 år i Københavns Kommune.

Middellevetid udtrykker, hvor gammel en nyfødt kan forventes at blive inklusiv alle de, der dør før pensionsalderen.

Danskere på 60 og derover har for kvinders vedkommende udsigt til at blive 83 år gamle, mens mændene kan forvente at blive godt 80 år.

Ifølge Jens Christian Nielsen vil forlængelse af udbetaling en af en ratepension for eksempel fra 10 til 15 år betyde, at beløbet årligt bliver 30 procent mindre.

Se alle middellevetiderne i landets kommuner her.