Rige pensionister har udsigt til skattesmæk

Forslaget om den såkaldte udligningsskat for velhavende seniorer er på vej.

Skatteminister Kristian Jensen er på vej med lovforslaget, der skal tage toppen af store pensioner, som i sin tid blev oprettet med et skattefradrag, der var højere end den sats, de i dag beskattes med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pensionister med bugnende pensioner skal fra næste år af med mere i skat, erfarer dagbladet Børsen. Den del af pensionsudbetalingerne, der kravler op over en bundgrænse på omkring 350.000 kroner, skal nemlig beskattes med ekstra seks procent i en såkaldt udligningsskat.

Først om 14 år begynder skatten langsomt at falde med 0,5 procentpoint om året, så den er helt væk efter yderligere 12 år i 2037. Det er omridset af et lovforslag, som skatteminister Kristian Jensen (V) efter næsten trekvart års forsinkelse vil lægge på bordet i marts.

Ifølge Børsens oplysninger har ministeriet kigget på mange forskellige modeller, men er igen og igen landet på denne. Der er dog ikke taget endelig politisk stilling til den endnu.

Stort fradrag og lavere skat

Lovforslaget skal sikre, at VK-regeringen udligner den ekstra skattefordel, som velhavende pensionister har fået med skattereformen.

Skattefordelen stammer fra, at vellønnede danskere i årevis har indbetalt penge til pensionen med et højt skattefradrag på op til over 70 procent. Men med skattereformen kan pensionisterne hente pengene ud til en langt lavere skattesats med et loft på 51,5 procent, og for at neutralisere en del af den effekt, skal de af med seks procent ekstra i skat.

"Nye penge" og "gamle penge"

Per Bremer Rasmussen, direktør i Forsikring og Pension, ønsker ikke at kommentere oplysningerne direkte. Men han understreger, at en ny model bør sondre mellem nye og gamle penge.

»Det er i orden, at vi skal bidrage med noget, og vi kan godt se logikken. Men det er et problem, hvis den kommende model ikke sondrer mellem gamle og nye penge. Det er en dårlig egenskab. Det, vi har set indtil nu, mindsker incitamentet til opsparing. For en del mennesker kan der i sidste ende blive tale om at trække sig hurtigere tilbage fra arbejdsmarkedet, og det vil være i direkte modstrid med skattereformens hensigt,« siger Per Bremer Rasmussen.

Mildere end det første forslag

Den nye model er en mildere version af udligningsskatten, end den VK-regeringens skattekommission præsenterede sidste forår, men som siden blev sparket til hjørne. Kommissionen mente, at skatten skulle ligge på 9 procent, at den skulle sætte ind for al pensionsudbetaling over 284.000 kroner, og at den skulle gælde til evig tid og ikke udfases. Så den nye udligningsskat har altså både en lavere sats, en højere bundgrænse og en kortere levetid.