Pensionsafkast svinger voldsomt

Der har været store forskelle i afkastene på de populære moderne pensionstyper, forvaltede unit link-pensioner, over de seneste to år. Her er 2009-afkastene.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter to meget turbulente år på aktiemarkederne har støvet sænket sig over meget forskellige afkast i de nye unit link-pensioner - også kaldet markedsrentepension. Inden for kategorierne lav, mellem eller høj risiko har selskabernes afkast til kunderne strakt sig over en forskel mellem det bedste og det dårligste på hele 15,7 procentpoint.

Den forskel er opstået blandt selskabernes sammensætning af mellemhøj risiko, og her har Skandia Link scoret det højeste afkast, mens Topdanmark Link har scoret det laveste, viser en opgørelse fra analysevirksomheden Morningstar.

Analysen viser afkastene i 2008 og 2009 - det første år med tab hele raden rundt, det andet med genvinding af en del af det tabte. Men ikke det hele. Kun de kunder, der har valgt lav risiko, har genvundet det tabte i 2009.

"Skønt afkastene imponerede i 2009, så mangler højrisiko porteføljerne at stige mellem 4 og 18 procent yderligere, før det tabte fra 2008 er genvundet. Porteføljerne med lav risiko har derimod mere end genvundet det tabte og ligger typisk mellem 1 og 9 procent højere sammenlignet med for to år siden," siger Karsten Henriksen, chefanalytiker hos Morningstar.

Med skelen til de stabile kontorenter på 5,3 procent i de turbulente år blev det i 2009 igen en bedre forretning for kunderne at have pensionen investeret i markedsrentepension, hvor afkastet følger udviklingen i de finansielle markeder på godt og ondt.

"Højrisiko-porteføljerne i unit link gav de bedste afkast både, når vi ser på Morningstar Link Porteføljer og på pensionsselskabernes egne sammensatte fonde," konkluderer Karsten Henriksen.

Han vurderer, at de store forskelle i afkastene afspejler en lige så stor forskel på selskabernes strategier.

”Pensionsselskaberne har forskellige holdninger til investeringsmarkederne og benytter sig af hver deres investeringsmodeller, og det giver forskelle i resultaterne, både når man ser på afkast og risiko. Med de voldsomme stigninger, vi så i 2009, giver det ganske betydelige forskelle i de absolutte afkast fra selskab til selskab, hvad enten man ser på deres lav, middel eller høj risiko produkter”, siger Karsten Henriksen.

Han har desuden sat afkastene over de seneste tre år i forhold til den beregnede risiko, som selskabet løber med pengene inden for de forskellige kategorier af risiko. Og her viser det sig dels, at der er stor forskel på den beregnede risiko selv inden for den enkelte kategori, dels at der ikke altid er sammenhæng mellem høj risiko og højt afkast.

For eksempel har AP Pension i kategorien med lav risko skabt et afkast på 2,2 procent årligt med en risiko målt til 6,85. I samme kategori har PFA skabt et afkast på 3,36 procent med en lavere risiko. Se tallene i faktaboksen nederst

Pensionsanalytiker Jørgen Svendsen bider også mærke i, at der ifølge analysen ikke altid er sammenhæng mellem høj risiko og højt afkast.

"Det er fornuftigt at kigge på tre år i analysen af afkast kontra risiko. For selv om selskaberne tager samme procentvise andel af aktier, kan der være stor forskel på investeringsprofilen. Nogle sammensætninger er bedre ved kraftige aktiefald, og andre er bedre ved aktiestigning. 2008 og 2009 giver os lige netop begge yderligheder, og så er det vigtigt for kunden med risikostyring og systematisk gode afkast," siger Jørgen Svendsen.