Seniorer blæser på økonomisk krise

Finanskrisens indhug i kommende pensionisters formue har ikke fjernet deres lyst til rejser, forbrug og forbedring af boligen.

Skål og god rejse! Seniorer med få år til pensionering vil skrue op for forbruget, selv om deres opsparing fik store skrammer under finanskrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om deres pensionsopsparing i 2008 blev udhulet med omkring 10 procent, og der ikke er længe til, at de skal på pension, så er lysten til forbrug stadig stor. Det viser en undersøgelse, som ATP har gennemført blandt 55-64-årige danskere, der stadigt er aktive på arbejdsmarkedet.

Den økonomiske bet, som deres opsparing led i den værste periode under finanskrisen, får ikke seniorerne til at spare mere op. De ekstra penge fra rentefald og skattelettelser i 2010 vil de 55-64-årige nemlig i stort omfang forbruge.

Grafikken viser forbrugsforventningerne hos 55-64-årige, der ikke har trukket sig permanent tilbage fra arbejdsmarkedet, og som forventer at få flere penge til rådighed i 2010 end i 2009. Hver person kan angive flere ønsker. Kilde: ATP/The Nielsen Company

For seniorer kan en ekstra opsparing ellers være nødvendig, hvis de vil holde hånd under deres indkomst som pensionister, skriver ATP i forbindelse med undersøgelsen. Der er nemlig så kort tid til, at de skal på pension, at de ikke som de yngre årgange kan forvente, at opsparingen indhenter tabet inden pensionsalderen.

Blæs og hav mel i munden

Direktør Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg mener da også, at seniorerne bør tænke sig godt om, før de bruger hele årets ekstra penge til forbrug:

»Det er vigtigt at tjekke, hvad der er sket med ens pension. Der skal være balance mellem muligheden for forbrug i 2010 og mulighederne i den pensionstilværelse, der venter få år forude.«

Kim Valentin betegner skattelettelsen og de faldende renter som en enestående mulighed for at få lukket huller i pensionen:

»Mange vil opnå en historisk stor fremgang i deres råderum i 2010. De vil både have råd til at forbedre pensionen og skrue op for forbruget,« siger han.

Har vi tabt noget?

Kun hver ottende af de 55-64-årige angiver, at eventuelle tab af finanskrisen vil få dem til at udskyde pensionisttilværelsen.

ATP-undersøgelsen viser, at det kun er godt 50 procent, der mener, at de overhovedet har haft et tab som følge af finanskrisen. Knap 30 procent tror ikke, at de har haft tab.

Resten – cirka 15 procent har ingen fornemmelse af, hvad der er sket med pensionsopsparingen.