Kortkaos snyder danskerne

Mange danskere rejser til udlandet uden en rejseforsikring – en del af dem i den fejlagtige tro, at de er fuldt dækkede af det gule sundhedskort.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange danskere på farten i udlandet tager en stor risiko uden at vide det. Ifølge en rundspørge fra analysevirksomheden Carat på vegne af det nye forsikringsagentur Safe­away var knap hver tiende danske rejsende mellem 18 og 35 år uden rejseforsikring på deres seneste rejse uden for Europa. 28 procent af dem angiver, at de slet ikke tænkte på at tegne en forsikring, og 16 procent af dem regnede med, at de var dækkede af deres danske sundhedskort – enten det gule eller det blå.

Men dels er det gule kort allerede forringet, så det ikke dækker hjemtransport, dels er det på vej til helt at miste sin dækning af sygebehandling i udlandet, og endelig dækker det blå sundhedskort kun i EU.

I forhold til sæsonens skiferier mistede det gule sundhedskort dækningen af hjem­rejsen ved sygdom og ulykker allerede i 2008. Det betyder, at eksempelvis en hjemrejse fra Østrig kan koste den uheldsramte lige fra 15.000 kr., hvis man blot skal sidde i et sæde med et ben strakt ud, til 120.000 kr., hvis det er nødvendigt at blive fragtet hjem i et ambulance­fly.

Risiko for stor regning

»Det er vores oplevelse, at folk generelt er gode til at forsikre sig, når de tager på skiferie. Dog ser vi til stadighed, at nogle slet ikke har forsikring og sætter deres lid til den offentlige rejsesygesikring på det gule sundheds­kort, hvilket betyder, at man har svært ved at komme hjem til Danmark uden at stå tilbage med en til tider meget stor transportregning,« siger Mark Bartram, talsmand for Europæiske.

»Uden en privat rejseforsikring har man heller ikke mulighed for at få kompensation for den ødelagte ferie, hvis man skulle være kommet til skade eller være blevet syg. Og kommer man slemt til skade og skal ligge på hospitalet, så dækker en privat forsikring fra Europæiske ERV også, at man kan få lov til at beholde en ved sin side eller/og tilkalde en fra Danmark,« siger Mark Bartram.

Hvis Folketinget som forventet den 6. februar vedtager, at det gule kort fremover kun gælder i Danmark, skal danskere medbringe det blå kort ved rejser. Det dækker udgifter til læge- og sygehusbehandling, medicin osv. under ophold i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz på lige fod med landets indbyggere. Det dækker ikke ved rejser uden for de nævnte lande.

Det betyder også, at man er underlagt de samme bestemmelser om egenbetaling som de lokale indbyggere, hvilket ifølge Europæiske kan betyde, at man i nogle tilfælde skal betale 30 eller 40 procent af lægeregningen selv.

Det tegner til, at afskaffelsen af rejse­dækningen på det gule kort bliver vedtaget med en overgangsperiode på fire uger fra 1. august, så ferierejsende fra slutningen af juli vil være dækket på en typisk sommerferie.

Det blå kort er gratis og bestilles på borger.dk.