Kan man klage over ejendomsskatten?

Skats vurderinger af fast ejendom møder stor kritik, men kan man nå at klage?

Folketinget vil muligvis vil ændre loven, så klage over ejendomsvurderingen kan ske uden om de normale frister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Jeg har læst om Rigsrevisionens kritik af Skats ejendomsvurderinger.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg vil klage?

Med venlig hilsen S.

! Ejendomsværdien er sammensat af tre tal: Grundværdi, som er grundens værdi uden bygninger, fradrag for forbedringer, som er udgifter til byggemodning uden for grunden, og endelig forskelsværdi, som regel det samme som værdien af bygninger på grunden.

Ejendomsværdien er værdien af hele din ejendom, inklusive grund og bygninger. Det er den pris, som Skat skønner, at du kan få, hvis du sælger din ejendom til en fornuftig køber.

Du kan få fradrag i grundværdien for udgifter til byggemodning uden for grunden, når arbejdet er sat i gang inden 1. januar 2013. Du skal have søgt om fradraget senest 1. maj 2013. Udgifterne kan for eksempel være til vejanlæg, kloakering og etablering af vand-, gas- og elforsyning uden for grunden. Hvis du allerede har et fradrag, fortsætter det uændret.

Ejendomsværdien minus grundværdien kaldes forskelsværdien. I de fleste tilfælde er forskelsværdien det samme som værdien af den bygning, som er på ejendommen. En bygning har dog ikke nødvendigvis den samme værdi, uanset hvilken grund den ligger på. For eksempel kan et gammelt, beskedent sommerhus placeret på en attraktiv sommerhusgrund med havudsigt have en ringe eller ingen værdi, fordi en mulig køber nok vil bygge et nyt sommerhus, der passer til grunden.

Som udgangspunkt er klagefristen 1. juli i det efterfølgende år efter vurderingsterminen (for erhvervsejendomme 1. oktober i lige år), mens klagefristen for faktuelle fejl er væsentligt udvidet. Den seneste vurdering af ejerboliger er sendt ud til ejerne i foråret 2012. Klagefristen udløb i juli 2012, så du kan som udgangspunkt ikke klage over den nuværende vurdering eller tidligere vurderinger.

Næste gang, du har mulighed for at klage over din vurdering, er, når vurderingen pr. 1. oktober 2013 sendes ud sammen med årsopgørelsen i marts/april 2014. Du kan klage over den vurdering frem til 1. juli 2014.

Den seneste vurdering af erhvervsejendomme herunder andelsboligforeninger kom i foråret 2013, og fristen for at klage udløb 1. juli 2013. Den næste vurdering af erhvervsejendomme herunder andelsboligforeninger kommer i 2015.

Skat skriver på sin hjemmeside, at du ikke kan klage over de tidligere vurderinger. Det er ikke korrekt, for Skat kan efter skatteforvaltningslovens § 33 stk. 2 altid kan genoptage en vurdering, hvis der er fejl ved det faktuelle grundlag for vurderingen.

Rigsrevisionens kritik af Skat viser, at der forekommer sådanne fejl. Man kan spørge, om der har været et formelt grundlag for de skøn, der er foretaget. Er der foretaget skøn eller gæt? Dertil kommer, at Folketinget muligvis vil ændre loven, så klage kan ske uden om de normale frister: Skatteminister Holger K. Nielsen foreslår, at private får mulighed for at klage over 2011-vurderingen, og at erhvervsvirksomheder kan klage over vurderingen fra 2010.

Det forventes, at der på baggrund af Rigsrevisionens kritik vil kunne blive tale om erstatningskrav mod Skat. Har en arving for eksempel i henhold til et testamente haft krav på at udtage en ejendom til den offentlige vurdering, og er den for høj, så kan der være tale om et erstatningskrav.

Ejendomsvurderingen har betydning for, hvad du skal betale i grundskyld og ejendomsværdiskat, samt for hvad du eventuelt skal betale i dækningsafgift for erhvervsejendomme.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk