Nye kontroversielle boligvurderinger på vej

Midt i debatten om tvivlsomme ejendomsvurderinger er Skat i gang med at fastsætte nye vurderinger af landets boliger. Salgstal indikerer, at vurderingen af ejerlejligheder vil blive markant højere.

Skat har påpeget, at der allerede er iværksat tiltag for at styrke arbejdet med ejendomsvurderingerne. Et arbejde der gerne skulle komme til udtryk i dette års vurderinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I tirsdags rettede Rigsrevisionen massiv kritik mod Skat for at have sjusket med de offentlige ejendomsvurderinger. Men allerede i slutningen af andet kvartal i år havde Skat foretaget de nye vurderinger, som bliver sendt ud til foråret, og med en lille håndfuld nye forbedringer er håbet nu, at vurderingerne i denne omgang bliver mere træfsikre.

På baggrund af tal fra boligmarkedet, kan man se, hvordan vurderingerne i grove træk kommer til at ændre sig i de forskellige kommuner i hovedstadsområdet. Blandt andet er den gennemsnitlige kvadratmeterpris på et parcelhus i Lyngby-Taarbæk Kommune steget med næsten 13 procent.

Men det er givetvis ikke kun de stigende eller faldende priser, der i disse dage bekymrer boligejere landet over. Det er også, om Skats genopretningsarbejde med vurderingerne har båret frugt, så man vil kunne eliminere forkerte afgørelser i samme omfang som de stærkt kritiserede 2010- og 2011-vurderinger, hvor op mod tre ud af fire parcelhuse blev vurderet forkert i forhold til salgsprisen.

Nye priser

Skats ejendomsvurderinger er i øjeblikket ved at få godkendt en fremskrivning, som skal sikre, at de ligger på niveau med vurderingsterminen 1. oktober. Men først i marts eller april kan boligejerne se, hvad deres grund og ejendom er værd i Skats optik. Og dermed hvilket grundlag, der skal beskattes efter.

Hvis man tager udgangspunkt i markedspriserne siden Skats sidste vurdering af ejerlejligheder, parcel- og rækkehuse i efteråret 2011, kan man dog se, at der er sket betragtelige ændringer i, hvor meget danskerne menes at kunne få for deres bolig. Prisen på ejerlejligheder er steget med 13 procent på landsplan og hele 18 procent i Københavns Kommune. Til gengæld er priserne på parcel- og rækkehuse på landsplan stort set uændret i forhold til for to år siden. Kommuner som Gentofte og Gladsaxe skiller sig dog ud og leverer prisstigninger over ti procent.

Og det er især for parcel- og rækkehuse, at ændringer i vurderingen kan komme til at betyde højere beskatning. Selve ejendommens værdi spiller nemlig ikke så stor en rolle, fordi ejendomsværdibeskatningen er underlagt skattestop. Det gør til gengæld værdien af grunden, hvor beskatningen kan stige med op til syv procent om året.

Frygt for nye fejl

Rigsrevisionens kritik af Skats mangelfulde arbejde kom som en bombe under de offentlige ejendomsvurderinger, og blandt andet Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti har presset på for at få ændret systemet fuldstændigt. Skatteminister Holger K. Nielsen vil da heller ikke over for Berlingske afvise, at problemet i sidste ende kunne vise sig at kræve en lovændring.

Skat har dog påpeget, at der allerede er iværksat tiltag for at styrke arbejdet med vurderingerne. Et arbejde der gerne skulle komme til udtryk i dette års vurderinger.

Allan Malskær, formand for Parcelhusejernes Landsforening, er dog ikke udelt begejstret for de nye tiltag. Han mener ikke, der er blevet ændret grundlæggende nok ved de mekanismer, der tidligere har skabt store usikkerheder: »Jeg kan ikke se, at der er sket nogen forbedringer af systemet. Derfor er der stadig de samme indbyggede fejlmuligheder, og jeg kan kun se, at det her kommer til at give problemer.«

Skat nåede ikke at besvare Berlingskes henvendelse inden deadline.