Hver anden dansker vinker farvel til det lunefulde sommervejr

46 pct. af danskerne har planlagt en tur til udlandet i sommerferien, viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv. Men det dårlige vejr kan meget vel få endnu flere til at drage mod sydens sol.

Mens Wiemer og Zwiener (billedet) fra Ruhrdistriktet i Tyskland holder sommerferie på Hvide Sande Camping, har næsten halvdelen af danskerne planer om at rejse til udlandet, viser undersøgelse fra Dansk Erhverv. Fold sammen
Læs mere
Foto: ASTRID DALUM

Selvom vi for en kort bemærkning fik sommervarmen at føle i sidste weekend, vil mange gerne have en lidt bedre solgaranti i ferien end den, de danske vejrguder kan stille med. I hvert fald har næsten halvdelen af befolkningen lagt en udlandsrejse ind i sommerferieplanerne i år.

Det viser en undersøgelse, som Norstat har udarbejdet for Dansk Erhverv i juni 2015. Men andelen af danskere, der tager flugten sydpå, kan meget vel stige, hvis det lunefulde sommervejr ikke snart begynder at arte sig.

»Vejret er meget afgørende for, om folk bliver i Danmark eller rejser ud. Salget af udlandsrejser eksploderer, når de danske vejrudsigter er dårlige. Omvendt har de seneste danske somre åbnet danskernes øjne for, hvor dejlig Danmark er, når solen skinner,« siger Louise Riisgaard, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

(teksten fortsætter under grafikken)

Hele 33 pct. af danskerne har da også planer om at tilbringe en del af sommerferien i et sommerhus, viser undersøgelsen, hvor det har været muligt at give flere svar. 20 pct. skal overnatte hos venner og familie, mens 12 pct. er til campingvogn og otte pct. vil bo i telt.

Danskernes foretrukne overnatningsform i ferien, hvad enten det er herhjemme eller i udlandet, er dog et hotelværelse. Hele 56 pct. skal bo på hotel i løbet af sommeren, og et stigende antal vælger at booke det selv frem for at tage på en pakkerejse med et charterselskab.

40 pct. af befolkningen sammensætter nemlig selv ferien, og det sker f.eks. ved at finde flybilletter og hotelovernatninger på internettet.

»Nye teknologier kombineret med lavprisfly har gjort det nemmere selv at købe og sammensætte sin ferie. Som en naturlig konsekvens kan vi se, at det er blevet langt mere normalt at holde sin sommerferie i spredte bidder og på en række forskellige destinationer. Omvendt må vi jo konstatere, at pakkerejsen stadig lever,« siger Louise Riisgaard.

En anden overnatningsform, der vinder frem, er at bytte bolig eller leje sig ind hos private gennem dele-ordninger som Airbnb. Det har fire pct. af danskerne tænkt sig at gøre i sommerferien. Den mindst udbredte overnatningsform er ombord på en båd, hvilket kun tre pct. af danskerne skal.