Her hitter selvsalg af boligen

Skal man bruge en mægler, eller skal man selv sælge boligen?

Foto: Steffen Ortmann. I store byer som Aalborg, Esbjerg og Odense er andelen af selvsælgere betragteligt lavere end i hovedstaden.
Læs mere
Fold sammen

Langt de fleste vælger den første mulighed, men mange - især i hovedstadsområdet - vælger den sidste mulighed.

Boliga har undersøgt, hvor stor en andel der har valgt at benytte sitets selvsalgsløsning, siden det blev muligt i april i år, og tallene viser, at det især er københavnerne, som selv ønsker at stå for salget af boligen.

I perioden fra april til nu er 14,1 procent af de udbudte boliger på Nørrebro blevet annonceret af selvsælgere, mens tallet i København NV er på 12,8 procent, på Vesterbro 12,2 procent, på Østerbro 11,1 procent og i København K. og København S henholdsvis 7,7 og 7,2 procent.

I de to Frederiksberg-postnumre er det 7,2 og 4,3 procent af de udbudte boliger, hvor salget klares af sælgerne selv.

Hvis man inkluderer selvsalg fra de to andre større udbydere på markedet, Robinhus og dba.dk, når andelen i Københavns Kommune pt. op på 18 procent.

Forklaringen på den høje andel i hovedstaden skyldes især to faktorer, mener Boliga-partner Ricco Zuschlag.

»Der er en stor forekomst af andelslejligheder i København, og mange af selvsalgsboligerne hører til den type. Derudover er der kommet rigtig godt gang i hovedstadens boligmarked, og derfor har man måske ikke samme behov nu som tidligere for at få en ejendomsmægler til at hjælpe med salget,« siger Ricco Zuschlag.

Uden for københavns-området finder man den største andel af selvsælgere i Aarhus C, hvor procenten ligger på 5,1, mens Roskildes sælgere i 4,3 procent af tilfældene selv har valgt at stå for salget.

På landsplan udgør andelen af Boligas selvsalgsboliger 3,1 procent, højest i Region Hovedstaden, hvor procentdelen ligger på 5,5 procent og lavest i Region Nordjylland, hvor selvsælgerne udgør beskedne 1,3 procent.

I store byer som Aalborg, Esbjerg og Odense er andelen af selvsælgere betragteligt lavere end i hovedstaden.

De af Esbjergs boligsælgere, der har valgt at sælge uden en ejendomsmægler, udgør 0,7 procent af markedet, mens det i Odense drejer sig om 2,1 procent og i Aalborg 2,9 procent.

Tallene tager udgangspunkt i, hvor mange boliger der samlet set er blevet udbudt via Boliga.dk fra 9.april og frem til den 12. august, og hvor stor en procentdel af disse, der er udbudt via Boligas selvsalgsløsning.