Flere og flere slipper for topskat

Færre danskere skal over de kommende år betale topskat, fordi topskatte-grænsen sættes op med den skattereform fra 2012, der er under indfasning frem til 2022.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grænsen for, hvornår der skal betales topskat, er på vej op. Det er den seneste skattereform fra sommeren 2012, som løbende og gradvist hæver grænsen for, hvornår man ryger op i det røde topskatteområde og dermed skal betale 56 procent i skat af den sidste del af indkomsten.

Topskattegrænsen stiger således lidt mere end den almindelige prisudvikling år efter år. Det skete også fra nytår. Her blev grænsen for, hvornår man skal betale topskat, hævet med 10.100 kroner til de nuværende 459.200 kroner efter arbejdsmarkedsbidraget er trukket fra. Af denne stigning i topskattegrænsen på 10.100 kroner kom 3.500 kroner fra skattereformen, og 6.600 kroner fra den løbende pristalsregulering af beløbsgrænserne, og sådan vil det fortsætte frem til og med 2022.

Ses der på indkomsten, før arbejdsmarkedsbidraget er trukket fra, skal den nu op på 499.100 kroner eller tæt ved 41.600 kroner om måneden, før der skal betales topskat.

En halv million danskere betaler topskat

Samlet løfter den skattereform, der er under indfasning, derfor hele 275.000 personer ud af topskatten over en tiårig periode fra 2012 til 2022. Det er ellers ikke ret mange år siden, at flere og flere – år efter år – blev ramt af topskat. Udviklingen toppede i 2008, hvor lidt over én million lønmodtagere betalte den højeste sats i det danske skattesystem. Nu er der 506.500 skatteydere herhjemme, der har en så høj indkomst, at de i år betaler topskat, viser tal fra Skatteministeriet.

For den store gruppe, der over de senere år er sluppet for at betale topskat, falder skatten på den sidste del af indkomsten med 14 procentpoint fra 56 til 42 procent. Det vil sige, at de kan beholde 58 kroner mod kun 44 kroner tidligere, hvis de tjener ekstra 100 kroner.

Fra og med sidste år er der også indført en indkomstaftrapning af børnechecken. Den trappes ned med to procent af det beløb, som indkomsten overstiger 712.600 kroner. Det er det samme som, at denne gruppe får en stigning i marginalskatten på to procentpoint fra 56 til 58 procent. Der er de senere år også indført et øvre loft på 50.000 kroner for indskud på ratepensioner og ophørende livrenter, hvilket gør det vanskeligere at slippe for topskatten ved at indbetale store beløb på disse typer af pensioner.