CEPOS: Ingen grund til bremse grundskylden

Det vil ikke kunne betale sig at fastfryse den omstridte grundskyld, vurderer CEPOS. Lavere topskat giver mere vækst, siger tænketankens cheføkonom.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen gør klogt i ikke at pille ved den stigende grundskyld, for lavere skat på jord medfører ikke mere vækst og velstand.

Sådan lyder vurderingen fra den liberale tænketank CEPOS’ cheføkonom, Mads Lundby Hansen, efter et flertal af danskerne ifølge en Gallup-måling i Berlingske Business kræver en stopper for den stigende grundskyld.

Helt konkret svarer 64 procent af undersøgelsens 1.030 adspurgte således, at regeringen bør fastfryse grundskylden frem mod 2020, mens kun 15 procent samlet set ikke ser det som en god ide.

Ifølge Mads Lundby Hansen nytter det - set fra et vækstperspektiv - dog ikke noget at bremse grundskylden. Lavere grundskyld er nemlig den skattelettelse, der er dårligt til at generere vækst og beskæftigelse i dansk økonomi, mener han.

»Problemet med lavere grundskyld er, at når man nedsætter skatten på jord, så har det ingen positive effekter på vækst og velstand. Når man nedsætter skatten på jord, så bliver det ikke mere attraktivt og produktivt at arbejde ekstra,« forklarer cheføkonomen og uddyber:

»Når man står med et knapt råderum til lavere skat, som vi må forvente, at Løkke-regeringen gør, så er det min anbefaling, at man bruger det på at lette marginalskatten på arbejdet, fordi det gør det mere attraktivt at arbejde mere. Alternativt kan man nedsætte skatten på investeringer - blandt andet ved at sænke selskabsskatten. Det vil være bedre løsninger end at lette skatten på jord.«

CEPOS-økonomen tilføjer, at Danmark gør klogt i at prioritere netop vækst højt de kommende år:

»Dansk økonomi står til den sjettelaveste økonomiske vækst frem mod 2030 ud af 34 OECD-lande. Derfor bør man prioritere vækst højt. Regeringen bør lette de skatter, der har størst væksteffekt, og i den forbindelse ligger grundskylden altså på sidstepladsen,« siger Mads Lundby Hansen.