Færre lønmodtagere bliver ramt af konkurs

Antallet af lønmodtagere, der bliver ramt af konkurser, er faldet markant i 2010 i forhold til året før.

Foto: Modelfoto: Colourbox

Antallet af lønmodtagere, der er ramt af konkurser, er faldet markant fra 2009 til 2010. Det viser nye tal fra Lønmodtagernes Garantifond, der administreres af ATP. Tallene lægges frem i nyhedsbrevet Faktum.

I 2010 måtte 23.000 lønmodtagere bede om løn i garantifonden, fordi arbejdsgiveren var gået konkurs. Det er 26 procent færre end året før, hvor tallet nåede op på 31.000. Antallet af virksomheder, der blev ramt af konkurs, faldt fra 3100 til 2800.

Seniorøkonom Niels Rønholt, Jyske Bank, ser tallene som et tegn på, at det går den rette vej for virksomhederne igen.

- 2010 blev året, hvor det begyndte at gå fremad, siger han.

Det er især eksporterhvervene, der har glæde af fremgang på eksportmarkederne. Det kniber mere med virksomheder, der sælger indenlands.

- Byggeri, landbrug og ejendomssektoren er stadig hårdt ramt, siger Niels Rønholt.

I detailhandlen er antallet af konkursberørte lønmodtagere faldet med knap 30 procent fra 2009 til 2010. I Dansk Erhverv vurderer man, at det går fremad for landets butikker, men kun stille og roligt - med små skridt.

I byggebranchen er der en tendens til, at lidt færre virksomheder går konkurs. Men her venter man først for alvor fremgang til næste år.

Hos kundechef Mogens Højland i Lønmodtagernes Garantifond er optimismen større.

- Hvis vi ser på forløbet i vores nøgletal under tidligere perioder med lavkonjunktur og sammenligner tal for de seneste tre år, er der tydelige tegn på, at dansk økonomi så småt er ved at komme op at flyve igen, siger han.

Siden 1972 har garantifonden tre gange set en markant stigning i antallet af konkursramte lønmodtagere. Første gang under den anden oliekrise først i 1980erne, dernæst i forlængelse af kartoffelkuren først i 1990erne og nu under finanskrisen.