Din bank kan igen gå konkurs

Fra 1. oktober kan din bank vælge, om den vil overtages af Finansiel Stabilitet eller gå konkurs. Det valg, som din bank træffer, har stor betydning for dig, hvis krakket sker.

Banker kan selv vælge, om de vil være med i afviklingsordningen under Finansiel Stabilitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Rune Feldt-Rasmussen

Nu kan en bankkonkurs igen betyde, at dine konti fastfryses, og intet fungerer. Med udløb af Bankpakke 1 ryger en krakket bank ikke længere per automatik i Finansiel Stabilitet til rolig afvikling.

»Pengeinstitutter kan gå konkurs, og så bliver alting lukket. Dankort, kassekredit og netbank fungerer ikke længere. Sådan er det ikke i dag, hvor krakkede banker overtages af et datterselskab under Finansiel Stabilitet, og dén mulighed er der fortsat efter 30. september,« siger Marianne Simonsen, juridisk chef i Finansiel Stabilitet.

Det er op til banken

Nu er det blot op til banken selv at vælge, om den vil gå konkurs som i gamle dage, hvor alt lukkes fra den ene dag til den anden. Eller om afviklingen skal ske i Finansiel Stabilitet-regi, hvor kunden på kort sigt kan fortsætte sine bankforretninger, som om intet er sket. Uanset hvilken løsning, banken vælger, er du som kunde sikret dækning op til 750.000 kroner.

Hvis din bank vælger at lade sig opløse ud fra de almindelige regler, hvor alt fastfryses for at sikre konkursboet, så skal du som kunde selv gøre dine krav gældende over for banken – stort set som når enhver anden virksomhed, der skylder dig penge, går konkurs – og det er så Indskydergarantiordningen, der sikrer, at du får det, banken skylder dig – selvfølgelig op til grænsen på 750.000 kroner. Men det kan tage tid.

»Hvis ens bank blot går konkurs, så er det Indskydergarantiordningen, som tager over, og så kan det tage op til tre måneder, før man får sine penge. Der er regler for den proces,  som Indskydergarantifonden skal følge, og det indebærer, at pengene ikke kan udbetales så hurtigt,« siger Marianne Simonsen.

Der skal være et valg

På den måde har bankens valg stor betydning for kundernes oplevelse af krakket.

»Kunden kan ikke allerede nu vide, hvilken løsning banken vælger, hvis den skulle gå ned. Det er noget, som banken skal beslutte på den første generalforsamling efter, at loven er trådt i kraft. Beslutningen vil blive offentliggjort på Finansiel Stabilitets hjemmeside,« siger Marianne Simonsen.

Lars Krull, som er seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, påpeger, at det formodentlig vil være de færreste banker, der vælger den løsning.

»Den mulighed er formodentlig bare lavet, fordi man ikke vil tvinge nogen ind i Finansiel Stabilitet. Der skal være et valg,« siger Lars Krull.