Dyrere at shoppe i udlandet, bøde for vildledning og opgør med pensionsfælde

Regeringen vil fjerne pensionsfælde, Totalkredit får bøde for at vildlede, og det bliver dyrere at bruge kort på udlandsrejser. Her er et tilbageblik på ugen der gik i privatøkonomi.

Danske pensionister kan opleve, at deres pensionsopsparinger bliver modregnet i de offentlige ydelser, hvorved en del af opsparingen har været forgæves. Arkivfoto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mange danskere kan det ikke betale sig at spare op til pension i de sidste år på arbejdsmarkedet. Det sender nemlig deres opsparinger op over den grænse, der udløser modregning i offentlige ydelser og gør opsparingen forgæves. Problemet er sat på spidsen af de seneste overenskomster, som eksempelvis på industriens område, har givet lønmodtagere både ret og muligheder for at veksle løn og opsparing med frihed – stik mod regeringens intention om at holde så mange hænder beskæftigede så længe som muligt.

Nu foreslår regeringen at give danskerne mulighed for at spare mere op de sidste fem år før folkepensions­alderen uden at blive modregnet i offentlige ydelser. Men en del af problemet er skudt til hjørne i form af en årlig pulje på 2,5 mia. kroner til samspilsproblemet i den næste job­reform i efteråret 2017.

Regeringens udspil får en blandet modtagelse i pensionsbranchen. Blandt de mest kritiske røster er Nordea Liv & Pension, hvor cheføkonom Jens Christian Nielsen mener, at regeringen ikke kommer i mål, blandt andet fordi den blot vil afsætte penge til at løse en stor del af problemet i en kommende jobreform.

»De konkrete forslag indeholder en del forringelser af vilkårene for at spare op til pension og for at få den udbetalt. Samtidig øges kompleksiteten. Derfor bliver de konkrete tiltag i forbindelse med en jobreform i efteråret helt afgørende for, om Folke­tinget for alvor har vilje til at gøre noget ved samspilsproblemet,« skriver Jens Christian Nielsen i en kommentar.

Per Bremer Rasmussen er direktør i brancheforeningen Forsikring og Pension, og han roser regeringen for at tage fat på problemet. »Men det er ikke vores yndlingsmodel. Denne model løser kun en del af samspilsproblemet, men mange vil fortsat have det problem, at det ikke kan betale sig at spare op til pension. Mange af dem, der sparer op før den femårige periode inden pensioneringen, har stadig store problemer med høj beskatning,« siger han.

Udlandsrejsen bliver dyrere for endnu flere

Det bliver dyrere for endnu flere danske bankkunder at bruge deres Visa/Dankort i udlandet. Nordea følger trop med andre banker og sætter prisen op.

Fra 1. juni stiger prisen i Nordea fra 1 til 1,5 pct. i valutagebyr for at betale i Europa med det udbredte danske kort. Uden for Europa er prisen steget fra 1,5 til 2 pct., der skal lægges til, når prisen skal vurderes.

Nordeas stigning lægger sig i kølvandet på tilsvarende stigninger i Jyske Bank og Danske Bank, og ifølge Forbrugerrådet Tænk kommer det til at koste danskerne 100 mio. kr. årligt i ekstra­betalinger.

Totalkredit får bøde for vildledning

Totalkredit har fået en bøde på en million kroner for falsk markeds­føring ved at give vildledende oplysninger om priser.

Det Nykredit-ejede selskab overtrådte markedsføringsloven fra 25. juni 2012 til 10. marts 2016 ved at skrive i sit materiale til kunderne, at fastforrentede lån var kendetegnede ved at have en »fast ydelse, som ikke ændrer sig, når renterne gør«. Som det senere viste sig, var ydelsen ikke fast, fordi den del af ydelsen, der er den såkaldte bidragssats, steg. Det fik Forbrugerombudsmanden til at rejse sagen, fordi to produktark med formuleringen gav kunderne det fejlagtige indtryk, at bidragssatsen på fastforrentede lån ikke kunne ændre sig i lånets løbetid. Men Totalkredit har forhøjet sine bidragssatser i årene 2012, 2013, 2015 og 2016, og det fik retten til at fastslå:

»Tiltalte har dermed anvendt urigtige angivelser ved at angive, at ydelsen var kendt i hele lånets løbetid, samt udeladt væsentlige informationer om, at selv om renten var fast, så kunne bidragssatsen ændre sig og dermed den samlede ydelse.«

Ugens tal: Flere københavnere

119.211.

Antallet af tilflyttere til København i årene fra 2006 til 2017 udgør i grove tal 1.000 personer om måneden – i alt 119.211 – på grund af fødsels­overskud, tilflytning fra udlandet og tilflytning fra andre danske kommuner. Siden 2011 har netto­tilflytningen fra andre kommuner dog været faldende, og i både 2015 og 2016 har der været flere fraflyttere end tilflyttere.

Kilde: Danmarks Statistik

Topøkonomer ønsker langt højere boligskat

Den nye aftale om fremtidens boligbeskatning finder ikke nåde for de såkaldte vismænds øjne. Tænketanken, der officielt hedder Det Økonomiske Råd, ser gerne en beskatning af ejerboliger på mere end det dobbelte af det niveau, som den nye aftale lægger op til.

Aftalen indeholder en effektiv ejendomsværdiskat i omegnen af 0,45 procent af ejendomsvurderingerne, og det er langt under niveauet for beskatning af andre typer af kapitalindkomst, påpeger vismændene i deres seneste rapport, der netop er offentliggjort.

»Det lave niveau giver dermed anledning til en fortsat skatte­subsidiering af boligforbruget,« som overvismand Michael Svarer udtrykker det.

Vismændenes seneste anbefaling om boligskat er at ophæve skattestoppet samt at hæve den lave og grundlæggende sats for ejendomsværdiskatten fra den nuværende 1 procent til 1,2 procent – stik modsat det fald, som er på vej med den nye aftale. Desuden anbefalede vismændene at fjerne forskellige former for nedslag i ejendomsværdiskatten.