Udlandsferien bliver dyrere: Bankerne hæver Visa/dankort-priserne

Storbanken Nordea følger nu trop og hæver gebyrerne for danskernes brug af Visa/dankort i udlandet med op til 50 procent. Mange af de andre store banker herhjemme har gjort det samme i år. Forbrugerrådet Tænk kalder det et »tag-selv-bord« for bankerne.

Dette års sommerferie bliver lidt dyrere for danskere, der holder den i udlandet, efter at bankerne har hævet gebyrerne for brug af Visa/Dankort i udlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det vigtigste på min agenda er, at vi får gjort vores kunder glade.«

Sådan lyder det i dagens avis fra Nordeas nye danske landechef, Frank Vang-Jensen, der i øvrigt i samtlige danske erhvervsmedier fortæller vidt og bredt om, at der skal være et større fokus fra bankens side på kunderne.

Nu får kunderne i hvert fald fokus på banken. For samme dag som landechefen er gået i charmeoffensiv, har Nordea valgt at hæve priserne ganske betragteligt på kundernes brug af Visa/dankort i udlandet. Lige op til sommerferien.

En forenkling af priser

I Europa stiger valutakursgebyret ved Visa/dankort fra 1 procent til 1,5 procent, altså en stigning på 50 procent, mens det uden for Europa stiger fra 1,5 procent til 2,0 procent, en stigning på 33,3 procent.

Det vil altså sige, at det vil koste danskerne 15 kroner at bruge 1.000 kroner på en restaurant i Europa og 20 kroner uden for Europa.

Over for DR oplyser Nordea, at man ikke ønsker at give interview om prisstigningen, og oplyser samtidig, at prisstigningen er et udtryk for en ”forenkling” af priserne. Nu er gebyrerne således identiske, hvad enten du bruger Visa/dankort eller Mastercard i udlandet.

Ærgerlig udvikling

Hos Forbrugerrådet Tænk er seniorøkonom Troels Holmberg ærgerlig over, at forbrugerne nu skal til at betale mere for at bruge dankortet i udlandet.

»Det er en rigtig ærgerlig udvikling. Vi mener, det er vigtigt at bevare dankortet som et billigt og attraktivt alternativ til de dyrere kort, som Mastercard og Visa, der betaler høj provision til bankerne.«

Nordea er dog ikke den eneste bank herhjemme, der i år har valgt at hæve gebyrerne på dette område. Den er faktisk den sidste. Tidligere på året hævede både Jyske Bank og Danske Bank deres gebyrer for brug af Visa/dankort i udlandet til samme niveau, som Nordea nu ligger på. Også Sydbank tager gebyrer på dette niveau. Det er kun Nykredit Bank af de større banker, der fortsat ligger på de 1 procent i Europa og 1,5 procent i resten af verden.

Priserne burde gå den anden vej

Priserne for at betale med Visa/dankort burde faktisk ifølge seniorøkonomen sådan set falde i stedet for at stige. Vi har aldrig brugt kortene mere i udlandet, end vi gør nu, så der er en rekordindtjening for bankerne på dette valutakursgebyr.

»Og der er enorme stordriftsfordele ved at drive sådanne kortsystemer. På et normalt, velfungerende marked burde priserne falde for forbrugerne, når omkostningerne falder for bankerne. Men nu stiger priserne. Vi har set fire af de meget store banker gøre det her i år – og det er rigtig ærgerligt, hvis det er starten på en proces, hvor alle banker skruer op for valutakursgebyret for Visa/dankortet.«

I 2016 brugte danskerne for 35 mia. kroner via dankortet i udlandet. Hvis alle banker følger trop med prisstigningen, vil det ifølge Forbrugerrådet Tænk umiddelbart udløse en årlig ekstraregning til forbrugerne i omegnen af 175-200 mio. kroner.

Seniorøkonomen mener ikke, det er realistisk, at forbrugerne skifter bank, fordi der bliver hævet et valutakursgebyr, som de fleste ikke er opmærksomme på. Man får ikke nogen særskilt regning på det, man betaler i valutakursgebyr. De fleste af de almindelige, danske familier har desuden realkreditlån, pensionsopsparinger og andre bankforretninger, som man ikke bare lige skifter på grund af et forhøjet gebyr.

»Derfor får det en tag-selv-bords-karakter, at bankerne helt uden konsekvenser bare kan skrue op for den her gebyrknap.«